Hyvän aterian kruunaa aina ehdottomasti jälkiruoka. Itse olen ainakin huomannut, että aina hyvän aterian päätteeksi kaipaa makeaa jälkiruokaa, ja jollain ihmeellisellä tavalla se uppoaa joka kerta vaikka olisi kuinka täynnä. Itse asiassa laivabuffeteissa käydessä, olen todennut suklaamoussen syömisen suolaisten ruokien välissä toimivan yllättävän hyvänä sulattajana :D Tämä olkoon siis lähes tieteellinen todiste siitä, että makealle ja suolaiselle on omat mahansa! Crème caramel eli suomalaisittain paahtovanukas eroaa lähisukulaisestaan Crème brulèesta sen päällä olevalla pehmeällä karamellikerroksella. Crème brulèeseen tuleva karamelli päällinen on puolestaan kova. Molemmat jälkiruoat kuuluvat ehdottomiin suosikkeihini, koska vaniljan pehmeä maku sopii oikeastaan minkä tahansa ruoan päätteeksi.
Paistamisessa voit käyttää oikeastaan mitä vain uuninkestäviä kulhoja. Tällä kertaa käytössä olivat Arabian teema-kulhot. Vanukkaita valmistaessa kannattaa muistaa, että pitkän paistoajan lisäksi vanukkaiden tulee olla täysin kylmiä tarjottaessa, joten tämän jälkkärin valmistaminen kannattaa suunnitella ajoissa. Myöskään sokerin paahtamista ei kannata turhaan pelätä, kunhan vaan pitää huolen että valvoo pannua koko ajan ettei sokeri pala. Oman kokemukseni mukaan sokerin paahtaminen onnistuu parhaiten valurautapannulla, mutta jos sellaista ei löydy niin tavallinenkin paistinpannu käy aivan hyvin.
Creme caramel- paahtovanukkaat 4-6 annosta
(ohje Valio)Karamelliseos
1 dl sokeria | |||
4 rkl vettä |
Vanukasseos
2 dl kuohukermaa | ||||||||
3dl maitoa | ||||||||
1 vaniljatanko | ||||||||
3 munaa | ||||||||
3/4 dl sokeria |
Valmista paahdettu sokeri. Mittaa
sokeri paistinpannulle tai kattilaan. Paahda sokeri vaaleanruskeaksi (älä sekoita, mutta voit kallistella pannua), lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Keitä kunnes seos on siirappimaista. Kaada seos
uuninkestäviin kulhoihin. Leivitä
seos tasaisesti kulhon pohjalle ja reunoille kulhoa kallistelemalla. Jos
seos jähmettyy liian nopeasti, lämmitä seos uudelleen juoksevaksi.
Mittaa kerma ja maito kattilaan.
Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet kattilaan ja lisää vielä
halkaistu tanko kattilaan. Kiehauta.
Vatkaa kanamunat ja sokeri sekaisin erillisessä kulhossa. Poista vaniljatanko kerma-maitoseoksesta, ja sekoita höyryävän kuuma kerma-maito munaseokseen. Jaa seos sokerisiirapilla valeltuihin kuppeihin.
Laita kupit reunalliselle
uunipannulle ja kaada pohjalle kuumaa vettä niin että se ulottuu noin
puoliväliin kuppeja. Kypsennä 150 asteessa noin tunti. Itse tein 4 annosta Teema-kulhoihin, jotka ovat aika isoja eli paistoaika oli melkein 1,5 tuntia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!