6/16/2014

Astetta parempi raparperipiirakka


Alkukesä on raparperien kulta-aikaa. Etenkin tänä kesänä tuntuu, että kaikki ovat menneet täysin sekaisin raparperikauden alkaessa instagram-tilien täyttyessä erilaisista raparperikuvista. Ja ainakin jossain vaiheessa raparperipiirakka taisi olla Googlen suosituin hakusana Suomessa, joten hype on tänä vuonna kohdillaan, eikä suotta, jos allekirjoittaneelta kysytään. On kyllä pelkästään hienoa, että perinteiset raaka-aineet ovat alkaneet viime vuosina nostamaan suosiotaan, eikä enää hehkuteta ihan niin paljon ulkomaisia super-foodeja sun muita erikoisuuksia. Kyllä se vaan niin on, että oma maa mansikka, muu maa muuten vaan! Kuten arvata saattaa, on meidänkin keittiöissä raparperin kanssa vietetty aikaa, tuloksena muun muassa useammanlaista piirakkaa ja hilloa.

Tämän kesän voittajaksi raparperipiirakkakisassa kuitenkin selviytyi marenkikerroksella hunnutettu raparperipiirakka. Jos siis haluat hieman raikkaamman version siitä perinteekkäästä piiraasta niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Piirakan salaisuutena marengin lisäksi toimii ihanan paksu raparperikiisseli. Joten nyt äkkiä kaikki piirakan tekoon, vielä kun raparperi aika kukoistaa! Kiisseliin voi kyllä myös käyttää aivan hyvin pakastettuja raparpereja, joten no problem jos tuoreita varsia ei jostain syystä ole saatavilla.

Marenkinen raparperipiirakka


Pohja

125 g margariinia
3 1/2 dl erikoishienoja vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
reilu 1/2 dl kylmää vettä

Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Nypi huoneenlämpöinen margariini ja jauhoseos tasaiseksi seokseksi. Lisää aluksi 1/2 dl kylmää vettä ja muodosta kiinteä taikinapallo. Lisää hieman vettä, jos kulhon pohjalle jää jauhoja. Varo ylivaivaamasta taikinaa, ettei siitä tule sitkeää! Voitele pyöreä piirakkavuoka, ja levitä taikina pohjalle reunoja myöten.

Raparperikiisseli

6 dl pilkottua raparperiä
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä
3 rkl vehnäjauhoja
4 keltuaista
3 rkl voita
1 tl vaniljasokeria

Keitä raparpereja, sokeria ja vettä kattilassa n. 5 minuttia, kunnes raparperit pehmenevät. Sekoita toisessa kattilassa keltuaiset ja vehnäjauhot. Kaada kuuma raparperikiisseli seoksen päälle, ja vatkaa vispilällä hyvin sekaisin. Nosta kattila takaisin liedelle, ja anna seoksen pulpahtaa. Lisää lopuksi voi ja vaniljasokeri. Kaada kiisseli piirakkapohjan päälle, ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Tee marenki.

Marenki

4 valkuaista
1 dl sokeria

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää lopuksi sokeri pienissä erissä hyvin vatkaten. Pursota tai levitä  kuuman piirakan päälle, ja nosta uuniin vielä n. 5 minuutiksi. Uunia kannattaa pitää silmällä, sillä marenki palaa helposti. Kun marenkipinta on hieman ruskettunut, ota piiras pois uunista. 

Anna jäähtyä, pyydä kaverit kylään ja nauti kesästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!