4/01/2015

Se perinteinen persikka-rahkapiirakka


90-luvun ehdoton kokkikuningas oli ehdottomasti Jaakko Kolmonen. Itsekin muistan Kokki Kolmosta katsoneeni, ja muistan kuinka silloin ihmettelin miekkosen erikoista vaatetusta. Tänä vuonna pääsiäisleivonnaisia suunnitellessani kysäisin äidiltä rahkapiirakan ohjetta. Yllättäen ohje löytyikin Jaakko Kolmosen "Leivotaan yhdessä"- kirjasta, ja perinteitä kunnioittaen tein piirakan. Tosin alkuperäiseen versioon tuli persikan sijaan rusinoita, jotka ovat mielestäni, noh, vähintäänkin kyseenalaisia makeissa leivonnaisissa.  Koska rakastan rahkatäytettä, tein myös sitä hieman enemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa. Ohjeesta tulee pellillinen, ja piirakka sopii hyvin myös pakastettavaksi.



Persikka-rahkapiirakka


75 g voita
1/2 dl sokeria
2 dl kädenlämmintä maitoa
1 muna
1 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
kardemummaa
n. 6 dl vehnäjauhoja


Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna vatkaten. Sekoita joukkoon lämmin maito, suola ja kardemumma. Yhdistä kuivahiiva jauhoihin ja vaivaa jauhot taikinaan. Peitä taikinavuoka leivinliinalla ja nosta se kohoamaan lämpimään paikkaan kunnes taikina on kaksinkertaistunut.

Kun taikina on kohonnut, kaulitse kohonnut taikina leivinpellinkokoiseksi levyksi, ja anna sen taas kohota noin puolisen tuntia. Valmista täyte.

Täyte

500 g rahkaa
2 dl kermaa
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 1/2 prk säilykepersikoita pilkottuna


Sekoita täytteen ainekset persikoita lukuunottamatta keskenään sekaisin.  Kaada täyte piirakkapohjan päälle, ja levitä lopuksi päälle pilkotut persikat. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!