8/22/2015

Vietnamilaiset kesärullat ja täydellinen maapähkinävoidippi

 


Kuumina päivinä tekee yleensä mieli syödä jotain tuoretta ja raikasta. Siinä missä kiinalaisista ravintoloista saatavat kevätrullat kypsennetään uppopaistamalla, vietnamilaisiin kesärulliin tulevat ainekset ovat kaikki tuoreen rapsakoita, eikä kypsennystä tehdä ollenkaan. Täytteistä on helppo luoda mieleisensä, ja niitä voi vaihdella saatavuuden ja mielitekojen mukaan. Tärkeintä mielestäni ovat kuitenkin mahdollisimman tuoreet ja monipuoliset kasvikset sekä proteiininlähde. Tällä kertaa rulliin päätyi katkarapuja, mutta aivan yhtä hyvin välissä voisi käyttää vaikkapa tofua, kanaa, possunlihaa, lohta ja niin edelleen.

Rullat on helppo valmistella etukäteen valmistelemalla kaikki aineet ja tekemällä dipin valmiiksi. Rullat kannattaa kuitenkin kääriä vasta juuri ennen tarjoilua, sillä ne ovat parhaimmillaan tuoreena. Seuraavana päivänä rullat ovat vielä syötäviä, mutta riisipaperin koostumus muuttuu hieman venyväksi ja epämiellyttäväksi (testattu on siis :) )

Tämän reseptin salaisista salaisin ainesosa on lähes jumalainen maapähkinävoidippi. Dippi on ihanan suolainen, ja meinasin ehkä vahingossa syödä koko dipin ennen virallista ruokailun aloittamista...hupsis. Jo pelkästään kasvisten dippaaminen tuohon maanpäälliseen ihanuuteen on järisyttävä kokemus, saati sitten kokonaisten kesärullien dippaaminen...

 

 

Kesärullat


Riisipaperia

Vermisseli-nuudeleita

Erilaisia kasviksia tikuiksi pilkottuna, kuten
avokado
kurkku
paprika
porkkana
retiisi
salaatinlehti

tuoretta korianteria

Marinoidut katkaravut:

100-200 g katkarapuja
limen mehua
loraus oliiviöljyä
pilkottua korianteria
suolaa
chilihiutaleita

Aloita valmistamalla katkaravut. Sulata katkaravut, jos ne ovat jäisiä. Jos käytät raakoja katkarapuja, kypsennä ne pikaisesti pannulla. Purista katkarapujen päälle n. puolet limen mehusta, lisää loput aineet ja sekoita hyvin. Tarkista maku maistamalla. Nosta katkaravut jääkaappiin marinoitumaan hetkeksi.

Valmista vermisseli-nuudelit kaatamalla kuumaa vettä niiden päälle, ja anna liota noin kolme minuuttia ja valuta nuudelit hyvin.

Tämän jälkeen pilko kasvikset ja valmista dippikastike.

Täydellinen maapähkinävoidippi


1 valkosipulinkynsi murskattuna
4 rkl maapähkinävoita
2 rkl hoisin-kastiketta
2 tl sriracha-kastiketta (tai muuta chilikastiketta)
n. 1 dl vettä

Sekoita dipin ainekset keskenään ja laimenna sopivan paksuiseksi kylmällä vedellä.Kesärullien kokoaminen:

Kaada laakealle, reunalliselle astialle kuumaa vettä pari senttiä. Kasta riisipaperia vedessä n.30 sekunnin ajan niin, että paperista tulee taipuisa. Vältä yli kastelemista. Aseta kostutettu riisipaperi lautaselle, ja asettele täytteet n. 2 cm päähän reunasta. Katkaravut kannattaa laittaa ensimmäisenä, jotta ne näkyvät kauniisti rullasta. Kun olet koonnut täytteet, nosta riisipaperin alareuna täytteiden päälle. Sen jälkeen käännä reunat kohti keskustaa, ja rullaa rullaksi. Älä vaivu epätoivoon, jos ensimmäiset eivät hurmaa kauneudellaan, harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa!
Laita täyte lähelle reunaa rullaamisen helpottamiseksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!