7/26/2015

Kirsikka-valkosuklaadonitsit - kesän suloisin herkku

 
  
Kuuluin vuosia siihen joukkoon, jotka elivät siinä harhauskossa, että kirsikanmaku on yhtä kuin teollisesti tuotettu kirsikanmaku. Maailman kamalin tunne oli se, kun epähuomiossa suuhun tuli kirsikanmakuinen karkki, joka täytyi samantien sylkäistä ulos, ja huuhdella suu vedellä. Kaikki kuitenkin muuttui eräänä kauniina kesäisenä päivänä, kun olimme amerikkalaisten kavereidemme kanssa matkalla Suomenlinnaan ja joku porukasta sai päähänsä, että piknikillä voisi olla kaikkien suomalaisten herkkujen lisäksi tuoreita kirsikoita. Päätin rohkaista mieleni, ja kokeilla tuoretta kirsikkaa. Yllätys oli vähintään totaalinen, kun teollisesta kirsikanmausta ei ollut tietoakaan! Täydellinen kirsikka-hulluus valtasi minut viimeistään viime keväänä, kun olimme mieheni kanssa vaihto-opiskelemassa Turkissa. Sunnuntaitorin hinnat olivat aivan käsittämättömiä, ja muistaakseni kilo kirsikoita maksoi kaksi (2) euroa! Tuon puolen vuoden aikana kirsikoita tuli syötyä viikottain, ja pääsinpä onnekseni kerran leipomaankin kirsikkapiirakkaa uunin omistavan ystävän luo.


Tällä kertaa en kuitenkaan jaa kirsikkapiirakan reseptiä, vaan kirsikka-valkosuklaadonitsien ohjeen. Uunissa tehtävät donitsit ovat suurta herkkuani sekä niiden helppouden että ihanan maun vuoksi. Aluksi keittelin kirsikoista siirapin. Halutessasi voit aivan hyvin tehdä siirappia tuplasatsin, sillä siirappia voit käyttää vaikka jäätelön kanssa, tai kesäisten juomien pohjana. Uskallan väittää, että nämä donitsit uppoavat niihinkin, jotka väittävät etteivät kirsikasta liiemmin välitä.Kirsikka-valkosuklaadonitsit


3 1/2 dl jauhoja
1 tl soodaa
2 munaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl maustamatonta jogurttia
100 g sulatettua valkosuklaata
50 g sulatettua voita
1/2 dl kirsikkasiirappia
2 dl pilkottuja kirsikoita


Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita jogurtti, munat, voi, sula suklaa ja kirsikkaasiirappi toisessa kulhossa ja yhdistä kuivien aineiden kanssa. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Lisää lopuksi pilkotut kirsikat. Öljyä donitsivuoat kevyesti. Kaada taikina pursotuspussiin ja pursota taikina koloihin. Pursota taikinaa vain noin puoliväliin vuoasta, etteivät donitsit kohoa liikaa, ja menetä muotoaan! Paista 200 asteessa n. 12 minuuttia.

Kirsikkasiirappi


3 dl vettä
3 dl sokeria
3 dl kirsikoita pilkottuna
  
Keitä kaikkia siirapin aineksia keskilämmöllä n. 15-30 minuuttia, kunnes siirappi alkaa paksuuntumaan. Siirappiin kannattaa valita kaikkein kypsimmän kirsikat, jotta niistä tulee paljon mehua. Painele kirsikoita keittämisen aikana kaiken mehun irrottamiseksi. Anna siirapin jäähtyä.

 

Kirsikkakuorrute


50 g voita
1 dl kirsikkasiirappia
3 dl tomusokeria

Kun donitsit ovat hieman jäähtyneet, valmista kuorrute. Kuumenna voita ja siirappia paistinpannulla, kunnes voi sulaa. Siirrä pois liedeltä, ja sekoita joukkoon tomusokeri. Dippaa donitseja varovasti kuorrutteeseen. Toista käsittely paksumman pinnan aikaansaamiseksi. Koristele lopuksi halutessasi sulalla valkosuklaalla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!