4/16/2014

Mokkapalat äiteen tapaan

Mokkapaloja (tai tuulamon torttua) on leivottu koulun kotitaloustunneilla ja kodeissa useamman vuosikymmenen ajan, eikä sen suosio taida olla laskusuunnassa vieläkään. Pehmeä kaakaopiirakkapohja ja makea kuorrutus vain ovat yliveto pari! Lapsena paras hetki oli ehdottomasti ylijääneen kuorrutteen syöminen (okei, tunnustan olleeni ovela lapsi ja tein melkein tuplasatsin). Tuolloin meillä oli erään kaverini kanssa kova vääntö siitä kuuluuko mokkapalojen kuorrutus tehdä kattilassa sitä lämmittämällä vai kylmänä. Oma ehdoton mieleipiteeni on tähän asti ollut että ainoa oikea tapa on tehdä kylmä kuorrutus. Mielipiteet kuitenkin on tehty kumottaviksi, joten saattaa olla että tässäkin keittiössä ensi kerralla keitellään kuorrutus. Näin nimittäin Instagramissa herkullisen kuvan mokkapaloista, joiden kuorrutus näytti erilaiselta kuin omani. Käykää kurkkaamssa Kanelitytön kakkuparatiisi-blogissa kuinka tämä perinteinen leivonnainen tehdään sillä toisella ainoalla oikealla tyylillä.
Tällä puolen ruutua kaivataan usein perinteisinkiin leivonnaisiin jotain uutta. (Yllätys, olen juuri se ihminen, joka tekee joka kerta eri reseptillä ja haalii ostoskärryynsä uutuustuotteet ensimmäisten joukossa....). Muutamia vuosia sitten pääsiäisen kahvipöytään äitini keksikin tuunata mokkapalat lisäämällä vaalean piirakkapohjan ja appelsiinitäytteen. Tämä leivonnainen oli sinä vuonna pääsiäisen ehdoton hitti. Silloin tällöin teen edelleen niitä perinteisiäkin mokkapaloja, mutta mielestäni tällä ohjeella tehtynä ne ovat vielä parempia.

 

Mokkapalat Äiteen tapaan

4 kananmunaa
6 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
9 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
3 dl maitoa
3 dl sulatettua voita tai juoksevaa margariinia

Vaahdota kananmunat ja sokeria kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään leivinjauhe, jauhot ja vaniljasokeri. Lisää taikinaan vuorotellen jauhoja, voisulaa ja maitoa. Ota taikinasta puolet toiseen kulhoon ja lisää siihen siivilöity kaakaojauhe.
(Pienensin uunipeltiä hieman neliönmallisen irtopohjavuoan avulla jolloin pohjista tuli hieman paksummat, mutta voit aivan hyvin paistaa pohjat pellillä tavalliseen tapaan.)
Paista molempia pohjia pellillä 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Appelsiinitäyte
2,5 dl vispikermaa
250g appelsiinimarmeladia

Vaahdota kerma ja lisää siihen marmeladi.

Kokoa piirakka vaalean pohjan päälle. Levitä appelsiinitäyte ja nosta tumma pohja sen päälle. Levitä lopuksi kuorrutus ja koristele esimerkiksi nonparelleilla.

Kuorrutus
75g voita tai margariinia
2 rkl vahvaa kylmää kahvia
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
3,5 dl tomusokeria

Sulata voi, lisää kahvi ja kuivat aineet.
Levitä hyvin jäähtyneen (jos laitat kuorrutteen kuuman pohjan päälle, se häviää kuin se yksi asia Saharaan....) tumman pohjan päälle.


- Henna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!