3/16/2015

Pistaasi-sitruuna shakkiruutukeksit

 


Maaliskuun 17. päivänä juhlitaan Irlannin kansallispäivää, eli Saint Patrick`s Dayta. Juhlaa vietetään maan suojeluspyhimyksen Pyhän Patrickin muistoksi, ja juhlaa vietetään myös Irlannin ulkopuolella. Tampereellakin irkkupubi O'Connelssissa on käsittääkseni joka vuosi jonkinmoiset pippalot. Koska juhlapyhiin kuuluu aina luonnollisesti leivonnaiset, niin päätin leipoa Irlannin juhlapäivän kunniaksi pistaasi-sitruuna shakkiruutukeksejä. En tiedä kuuluuko juhlaan jotain erityisiä leivonnaisia, mutta yksi tärkeä asia ilmeisesti on se, että vihreä väri on edustettuna. Ilmeisesti Pyhä Patrick valotti irlantilaisille kristinuskon kolminaisuusoppia  apilanlehden avulla, ja keksi itseasiassa muistuttaa jonkin verran neliapilaa. Suosittelen vahvasti käyttämään pistaasitaikinassa manteliesanssia, sillä se vahvistaa mukavasti pistaasin makua.

 

Pistaasi-sitruuna shakkiruutukeksit


200 g voita
2 dl sokeria
5 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 muna
1 rkl sitruunamehua
3/4 dl rouhittuja pistaaseita
vihreää elintarvikeväriä
manteliesanssia

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna vatkaten. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita taikinaan käsin. Jaa taikina kahteen osaan ja lisää toiseen puoleen sitruunamehu ja toiseen puoleen rouhitut pistaasit, vihreä elintarvike väri ja halutessasi manteliesanssi.

Jaa molemmat taikinat kahtia, ja vaivaa taikinasta neljä yhtä pitkää tankoa (n.30cm). Laita vihreä ja vaalea tanko tiiviisti vierekkäin, ja nosta kaksi muuta tankoa niiden päälle niin että vaalean taikinan päälle tulee vihreä taikina ja toisinpäin. Painele taikinoita hieman yhteen. Leikkaa taikina n. puolen senttimetrin paksuisiksi paloiksi. Voit muotoilla keksejä vielä pellillä. Paista keksejä 175 asteessa 10-13 minuuttia.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!