4/08/2014

Ameriikan herkut: pekaani-suklaapiirakat

Olen haaveillut pekaanipiirakan leipomisesta jo hyvän tovin. Tässä bloggaamisessa on se huono puoli, että kokeilua varten jonossa on aina vähintään se kymmenen reseptiä. Asiaa ei yhtään helpota se tosiasia, että Suvi pitää majaa Turkissa ILMAN UUNIA (tähän miljoona kumarrusta, ei helppo jobi leivonatariippuvaiselle) ja siitä syystä ehdottaa minulle jos jonkinmoista herkullista reseptiä. Lisäksi Instagramin ja netin syövereihin voi uppoutua haaveilemaan ja lista sen kuin vain kasvaa kasvamistaan. Tämä lienee kuitenkin positiivinen ongelma.
Pekaanipiirakka on Ameriikan maalla suosittu ja pitkän historian omaava leivonnainen, jota on ilmeisesti leivottu vähintäänkin sadan vuoden ajan. Tämä versio on varmasti vain kalpea varjo siitä täydellisestä amerikkalaisen mummun satoja kertoja tekemästä piirakasta, mutta yritystä ainakin on! Pitääkin seuraavaksi alkaa metsästämään amerikkalaisilta leivontasivuilta perinteistä mahtavaa reseptiä, tosin Suvilla saattaa olla plakkarissa jo sellainen. Toivon mukaan tänne blogiinkin saadaan teidän iloksenne jossain vaiheessa hyväksi todettu resepti.
En tehnyt perinteistä pekaanipiirakkaa, vaan suklaisen version. Piirakka sai koemaistajien suut hymyyn ja hurraa- huudot huulille. Tämä taitaa olla vähän kiellettyä materiaalia, mutta rehellisyyden nimissä tunnustettakoon ettei tämä omasta mielestäni voittanut perinteistä pekaanipiirakkaa. Mutta todellakin kokeilemisen arvoinen resepti joka tapauksessa! 
Tein vaihteeksi pieniä piiraita, ihan vain ulkonäkösyistä, ne ovat niin suloisia :D. Ja ulkonäkö on puoli makua, tai ainakin 1/4. Tietenkin helpommalla pääsee jos tekee yhden ison. Muuten piirakka on suhteellisen helppo valmistaa, eikä siinä ole erityisiä kompastuskiviä tai erikoisia tekniikoita. 
P.S. Suosittelen ehdottomasti tarjoilemaan kaverina hyvää vaniljajäätelöä!

 

Suklaa-pekaanipiiraat

noin 8 pientä (8cm halkaisija)

Piirakkapohja
3 dl jauhoja
vajaa 0,5dl sokeria
100g voita
2 rkl kylmää vettä
(kanelia)

Mittaa jauhot ja sokeri kulhoon. lisää kylmä voi kuutioina. Nypi sormin taikinaksi. Jatka kunnes taikina muistuttaa korppujauhoja. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi (älä enää vaivaa). Kääri kelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin noin vartiksi.

Täyte
120g vaaleaa siirappia
1 dl muscovadosokeria, tai muuta tummaa sokeria
2 rkl voita
50g tummaa suklaata
1 kananmuna
1 munankeltuainen
100g pekaanipähkinöitä

Mittaa siirappi, sokeri ja voi kattilaan. Lämmitä varoen kunnes voi sulaa. Lisää suklaa ja sekoita kunnes sekin sulaa. Anna seoksen jäähtyä hieman.
Sekoita jäähtyneeseen seokseen muna ja munankeltuainen.
Kauli kylmä taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä piirakkavuokia apuna käyttäen sopivankokoisia ympyröitä. Painele taikina vuokiin.
Lusikoi suklaaseos torttupohjille ja lisää jokaiseen piiraaseen kokonaisia pekaanipähkinöitä. Paista 180 asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Jos piiraat ruskistuvat liikaa, peitä ne foliolla. 
Halutessasi voit koristella piirakat sulalla suklaalla tai tomusokerilla.

 
 - Henna

2 kommenttia:

  1. Ja vielä kun pyöräyttää vasta ennen tarjoilua jäätelökauhalla pallon päälle niin voilá!

    VastaaPoista

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!