7/14/2014

Mini mansikka-raparperipiiraat - kesäpiknikille tai ihan muuten vaan


Yksi heikkouksistani ovat erilaiset piirakat. Ne ovat loputtomasti muunneltavissa ja usein todella helppoja valmistaa. Kun näin ensimmäisen kerran kuvan miniatyyri piirakoista, tiesin, että idea olisi toteutettava mahdollisimman pian. Siinä vaiheessa kun minipiirakat alkoivat tulemaan jo uniinikin, tiesin että aikaa leipomiselle olisi löydettävä mahdollisimman nopeasti. Täytteeksi päädyin valitsemaan klassisen mansikka-raparperin, nyt kun etenkin mansikoiden paras sesonkiaika on meneillään. Pientä twistiä piirakoihin hain käyttämällä piirakkapohjan nesteenä appelsiinimehua. Appelsiinin maku ei ole ollenkaan voimakas, lähinnä maku ilmenee raikkautena, joten vaikket olisi appelsiinin suurin ystävä, suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Tietenkin appelsiinimehun voi korvata tavallisella vedellä niin halutessaan. Seuraavalla kerralla aion omenasadon koittaessa tehdä kinuskisen omenaversion...Ahh.

Kesä on myös parasta aikaa piknikkien järjestämiseen. Luonnossa eväitä nauttiessa mukaan otettavien ruokien helppous on valttia. Tavallisen piirakan mukaan ottaminen saattaa tuottaa päänvaivaa, mutta nämä minikokoiset piiraat ovat mitä helpoin mukaan otettava, ja kaiken lisäksi ylitsepääsemättömän sympaattisen näköisiä!

Mini mansikka-raparperipiiraat


Pohja


5 dl vehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia
1/2 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
n. 5 rkl appelsiinimehua


Nypi voi, jauhot, leivinjauhe ja sokeri keskenään sekaisin. Sekoita joukkoon appelsiinimehu ja muodosta kiinteä taikinapallo. Tarpeen tullen voit laittaa nestettä hieman enemmän.

Täyte


2 dl pieneksi pilkottua mansikkaa
2 dl pieneksi pilkottua raparperia
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
1 appelsiinin raastettu kuori

Voiteluun valkuainen + tilkka vettä

Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään kulhossa.

Kokoaminen:

Kaulitse taikina ohueksi (n. 2mm) levyksi. Leikkaa taikinasta esimerkiksi pyöreällä juomalasilla tai piparkakkumuotilla piirakkapohjia ja kansia. Nosta pohjan päälle n. 1 tl täytettä. Kostuta piiraan reunat vedellä ja painele päälle toinen piirakkapohja kanneksi haarukan avulla. Halutessasi voit tehdä kansipalaan joko pienellä piparkakkumuotilla tai veitsellä haluamasi kuvion, jotta täyte näkyy. Voitele piiraat valkuaisella. Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia, kunnes piiraat ovat saaneet hieman väriä.

- Suvi





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!