9/22/2014

Mehevät porkkanasämpylät



Silloin kun alkaa tehdä mieli leipoa leipää, voi olla varma että syksy on saapunut. Tai niin on ainakin allekirjoittaneen osalta. Toisaalta syksyn saapumisesta voi olla erittäin varma myös silloin kun kiireessä lähtee ulos ja huomaa rappusilla että sataa vettä, tuulee ja on pimeää. Niinkuin esimerkiksi tänään. Noh, onneksi kaiken tämän kylmyyden ja vesisateen keskellä on porkkanasämpylät. Totuushan on, että kyllä se masentuneempikin mieli yllättävästi piristyy, kun kotiin märkänä saapuessaan haistaa edellispäivänä leivottujen sämpylöiden tuoksun, jotka oli jo täysin unohtanut. Voi sitä onnea ja autuuden tunnetta!

Sämpylöissä ehkä parasta on niiden muunneltavuus. Mukaan voi heittää fiiliksen mukaan erilaisia jauhoja, puurontähteet tai vaikka terveyspäissään siemeniä. Itse muistin kaapin pohjalla lojuneet kurpitsansiemenet vasta paistovaiheessa, mutta ripottelin niitä sitten sämpylöiden päälle. Seuraavaan satsiin kyllä upotan niitä myös taikinaan, niin hyvin ne sopivat porkkanan kaveriksi. Koska tykkään sämpylöistä hieman makeana, niin lorautin taikinaan pari ruokalusikkaa tummaa siirappia. Halutessasi voit korvata sen sokerilla, tai vaikka puolittaa määrän, jos et pidä niin paljoa makeudesta.

Porkkanasämpylät


5 dl vettä
1 ps kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
4 dl porkkanaraastetta
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
6-7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Lämmitä vesi hieman kättä lämpöisemmäksi. (Jos käytät tuorehiivaa, murenna se veden joukkoon tässä vaiheessa!) Sekoita joukkoon suola ja siirappi ja porkkanaraaste. Sekoita kuivahiiva pariin desiin jauhoja ja sekoita taikinaan. Lisää kaurahiutaleet ja ala lisäämään jauhoja vähitellen taikinaan vaivaamalla. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, n. 45 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Tässä vaiheessa voit lisätä taikinaan hieman jauhoja, jos se meinaa tarttua käsiin. Pyörittele taikinasta  16 sämpylää. Ripottele päälle halutessasi esim. kaurahiutaleita tai kurpitsansiemeniä. Napsauta uuni päälle 225 asteeseen, anna sämpylöiden kohota leivinliinan alla n. 10 minuuttia, ja paista uunissa n. 15 minuuttia. 

-----
*Vinkki! 

- Jos lisäät jauhoja liikaa taikinaan, tulee sämpylöistä kovia - maltti on siis valttia
- Saat tasakokoisia sämpylöitä, kun jaat taikinan aluksi kahteen osaan, sitten vielä puoliksi ja sen jälkeen neljään osaan

- Suvi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!