9/28/2014

Omenapiirakkaa suolakaramellikastikkeella

Jos saisin valita autiolle saarelle vain yhden leivonnaisen niin vaihtoehtoja olisi tasan kolme - täydelliset suklaakeksit, muhkeat amerikkalaiset pannukakut tai reilulla omenakerroksella varustettu amerikkalaistyylinen omenapiiras. Onneksi tätä valintaa ei tarvitse kuitenkaan tehdä, vaan voin saada halutessani vaikka kaikki. Omenoita miehen mummolasta keräillessä silmissäni oli varmasti kilottain ripaus hullun kiiltoa, kun jo haaveilin tulevasta kohtaamisestani omenapiirakan kanssa. Omenoita poimiessani pohdin mahdollista reseptiä, ja siinä vaiheessa kun vesisade yllätti ja piti palata sisälle ymmärsin, että tähän piirakkaan laitan karamellia. 


Aluksi suunnittelin käyttäväni pilkottuja kermakaramelleja, mutta auton lähestyessä Tamperetta ajatus jalostuikin ah-niin-muodikkaaksi suolakaramelliksi. Kyllä - omena ja suolakaramelli! Illan pimetessä, sateen hakatessa uhkaavasti ikkunaa ja kellon lähestyessä kahtatoista otin piiraan vihdoin uunista. Kuitenkin koska a) piiras on parhaimmillaan jäähtyneenä b) minun täytyi herätä seitsemän tunnin päästä ja c) piirakka oli oikeastaan varattu ystäväni syntymäpäiväjuhlille jouduin tyytymään karuun kohtalooni ja näkemään vain unia piirakan syömisestä. Seuraavana päivänä päätin napsaista pari muistikuvaa piirakasta. Luonnollisesti minun täytyi leikata palanen piiraasta, jotta saisin kuvan myös siitä miltä yksi pala näyttää. Olin päättäväisesti vannonut itselleni, että nostan kiltisti leikatun palan takaisin vuokaan ja kiikutan kokonaisen piirakan ystävälleni. Tässä kohtaa silmissäni pimeni, ja seuraava muistikuva on minusta istumassa sohvalla tyhjä lautanen kädessä. Things just happen.

suolakaramellin tekeminen itse on tosi helppoa!
Jos et jaksa alkaa tekemään itse suolakaramellikastiketta, voit aivan hyvin käyttää myös kaupan valmiita karamellikastikkeita, ja voit heittää mukaan vähän sormisuolaa. Tai mikset myös vaihtoehtoisesti voi kokeilla pilkkoa joukkoon kermakaramelleja, luulen, että nekin voisivat olla aika mukava vaihtoehto piirakkaan. Itse tein tällä kertaa piirakan kannen ristikkotekniikalla, mutta jos se tuntuu liian työläältä voit aivan hyvin tehdä kiinteän kannen, johon teet muutamia reikiä haarukalla. Ai niin, ja laitan suolakaramellin ohjeen tulemaan mahdollisimman pian myöskin!


Omenapiirakka suolakaramellikastikkeella


Taikina


200 g voita
6 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
n. 1/2 dl kylmää vettä

Sekoita vehnäjauhot ja sokeri, nypi joukkoon jääkaappikylmä voi. Kun voi on sekoittunut taikinaan tasaisesti, lisää kylmää vettä kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Nosta kylmään odottamaan ja valmista täyte.

Täyte


n. 6 keskikokoista omenaa
1/2 dl fariinisokeria
2 rkl sitruunamehua
2 tl kanelia
1/2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 dl suolakaramellikastiketta/ kaupan valmista toffeekastiketta

Voiteluun kananmunanvalkuainen + pieni tilkka kylmää vettä

Viipaloi omenat. Sekoita isossa kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja kaneli ja lisää joukkoon viipaloidut omenat ja sitruunamehu. Sekoita hyvin.

Piirakan kokoaminen


Voitele pyöreä piirakkavuoka. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse ensimmäisestä puolikkaasta niin iso ympyrä, että taikinaa riittää myös vuoan yläreunaan saakka. Kaada taikinan päälle puolet omenaseoksesta, kaada sitten 1 dl suolakaramelliä omenoiden päälle. Sen jälkeen kaada vuokaan loput omenat tasaisesti ja lisää koko komeuden päälle vielä 1/2 dl karamellikastiketta. Voit halutessasi laittaa päälle vielä vähän sormisuolaa.

Kaulitse toinen puoli taikinasta. Jos haluat päästä helpommalla, kaulitse taikinasta piirakkavuoan kokoinen ympyrä ja nosta se vuoan päälle. Painele haarukalla reikiä pintaan ja voitele pinta valkuaisella. Jos haluat tehdä ristikkopinnan, taikinan kaulitsemisen jälkeen leikkaa taikina n. 12 yhtä leveään soiroon. Nostele nauhat piirakan päälle haluamallasi tavalla. Paista 175 asteessa n. 50-60 minuuttia.

- Suvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!