2/12/2014

Ameriikan herkut: Enkelikakku rakkaalle

Tein ystävänpäivän kunniaksi hempeän enkelikakun. Laitoin vaaleanpunaiseen kakkuun sokerisydämiä ja rakkaudentunnustuksen. Ehkä vielä jotain suloista olisi voinut lisätä. Eikös se ollut niin että parempi överit kuin vajarit? Ainakin rakkaudentäyteisenä ystävänpäivänä. 

Tämä herkullinen leipomus lukeutuu Ameriikan herkkuihin. Nimensä mukaisesti se on enkelten ruokaa, kieltämättä maku olikin sen mukainen. Pehmeä, ei millään lailla särmikäs. Ajattelin kyllä tekovaiheessa ensin lisätä tähän sitä särmikkyyttä sitruunatahnan muodossa, mutta päätin hempeillä kunnolla myös makumaailman suhteen.

Ensimmäisen kerran kuulin enkelikakusta (Angel food cake) katsoessani kaikkien maailman leipureiden äidin Martha Stewartin leivontavideota. Martha sai aikaan minussa suorastaan pakkomielteen enkelikakkuun. Tosin muilta osin opetusvideo oli allekirjoittaneelle traumaattinen ja tilitin siitä Suvillekin saman tien. Martha nimittäin tokaisi tomerasti videossaan "baking is exact science" eli leipominen on tarkkaa tiedettä. Hänen mukaansa voi onnistua vain pitämällä tuon lauseen mielessään ja noudattamalla ohjeita pilkuntarkasti. 

"Exact science" on kyllä meikäläisesn leipomistyylistä niin kaukana kuin itä on lännestä. Tai ehkä vielä vähän enemmän. Hetken aikaa jo ajattelin että pakko kai se on muuttaa tapoja, kun nyt on tämä blogikin. Että seuraavalla kerralla luen ohjeen kymmenen kertaa, tasoitan veitsellä mitta-astiat, enkä enää muuta yhtä kuppia 2,5 desiksi. Tarkemmin ajateltuna Martha on Martha ja minä olen minä. Olen siis kuitenkin pitäytynyt tyylissäni ja kokeilevassa keittiössäni keskittynyt lähinnä pitämään hauskaa! Toivonkin, että tämä blogi innostaa muitakin tarttumaan vispilään rennolla otteella ja nauttimaan leipomisesta. Onko se nyt niin vakavaa vaikka joskus kokkailun tuloksena joutuu tuijottamaan alkulimaa (ks. postaus Lime possetista) silmästä silmään? 

Enkelikakku (18cm ja 12cm vuoka)

6 valkuaista
1 tl vaniljaesanssia
1 tl sitruunamehua
1,8dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja

Kostutukseen maitoa

Erottele kananmunista valkuaiset. Kannattaa ottaa omat kulhot valkuaisille ja keltuaisille, sekä vielä yksi kulho erottelua varten. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vatkaten sitruunamehu ja vaniljaesanssi. Sekoita sokeri ja jauhot keskenään ja siivilöi valkuaisvaahtoon muutamassa erässä. Kääntele jauhot varovasti esimerkiksi nuolijalla vaahtoon. Ole nopea, älä sekoita taikinaa yhtään enempää kuin on pakko. Ei myöskään kannata olla ylivarovainen jauhojen lisäämisessä. On nimittäin parempi lisätä ne nopeasti vain muutamassa erässä kuin monta kertaa. Voitele kakkuvuoat ja paista 150 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Kokeile kypsyyttä esimerkiksi hammastikulla. Jos tikkuun ei jää mitään, on kakku valmis. Älä kuitenkaan avaa uuninluukkua kuin vasta aivan paiston lopussa.

Valkosuklaavaahto:

100g valkosuklaata
2,5dl kermaa
(vaaleanpunaista pastaväriä)

Sulata teflonkattilassa valkosuklaa ja 3rkl kermaa ja jäähdytä noin 10 minuuttia. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt valkosuklaa ja pastaväri.
Leikkaa molemmat kakut puoliksi ja kostuta maidolla. Levitä valkosuklaavaahtoa väleihin ja kakun päälle.


- Henna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!