2/02/2014

Aamupalapiirakkaa vaikka isommallekin joukolle


Rakastan erilaisia aamupaloja. Aina kiireettöminä aamuina tykkään puuhastella keittiössä ja nauttia ajatuksella tehtyä aamiaista. Törmäsin aamupalapiirakkaan ensimmäisen kerran täällä, ja tiesin heti, että nyt on kyseessä niin villi idea, että menee kokeiluun pikimiten. Piirakan tekeminen tosin vie aikaa, joten ellet halua herätä todella aikaisin leipomispuuhiin, suosittelen tekemään piirakan valmiiksi jo illalla. Tämä olisi mitä mainioin idea esimerkiksi brunssille. Seuraavalla kerralla kun suuri sukulaisjoukko päättää tulla yökylään, niin tällä reseptillä pääsee aamiaisvalmisteluissa helpolla! Piiras käy myös tarpeen tullen ihan kunnon ateriasta, etenkin jos vielä kylkeen tekisi jonkun raikaan salaatin.  Koska ajatus pelkästä perunasta, pinaatista ja kananmunasta tuntui vähän kuivalta, päätin lisätä ohjeeseen tomaattia sekä pekonia tuomaan vähän lisää makua. Omaan piirakkaani laitoin pekonia vain puolipakettia, mutta suosittelen lämpimästi laittamaan koko paketin. Nyt pekoni oli vain kaukainen häivähdys. Resepti sai myös Hennan suosituksen, joten ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ohje kyseessä.


Aamupalapiirakka (n. 8-10 annosta)


Taikina

3 dl vehnäjauhoja
3 d täysjyvävehnäjauhoja
200 g voita
1 tl suolaa
n. 1/2 dl vettä

Yhdistä jauhot ja suola kulhossa. Lisää mukaan huoneenlämpöinen voi ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lopuksi lisää taikinaan kylmää vettä niin paljon, että taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Nosta taikina sivuun, ja valmista täyte.

Täyte

6 pienehköä perunaa
1 ps pakastepinaattia
4-8 suikaletta pekonia
10 miniluumutomaattia
1 dl juustoraastetta
suolaa
pippuria
6 munaa + 1 keltuainen

1 valkuainen kannen voiteluun

Kuori ja viipaloi perunat. Keitä niitä suolatussa vedessä n. 10 minuuttia, tai kunnes ne ovat lähes kypsiä. Sulata pakastepinaatti mikrossa. Paista pekoniviipaleet pannulla rapeiksi. Pilko miniluumutomaatit. Voitele n. 20x 30 cm vuoka. Ota hieman yli puolet taikinapallosta ja levitä se vuoan pohjalle ja reunoille joko käsin tai kaulimella kauliten. Laita vuoan pohjalle esikeitetyt perunat, pinaatti, pekonit, tomaatit ja juustoraaste. Riko kananmunien ja keltuaisen rakenne rikki kevyesti vatkaten, mausta suolalla ja pippurilla, ja kaada vuokaan. (Voit piirakkavuoan salliessa laittaa kananmunia myös enemmän.) Kaulitse jäljelle jääneestä taikinasta kansi, ja peitä piirakkavuoka sillä. Voitele piirakan pinta kananmunan valkuaisella. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes piiras vaikuttaa kypsältä.



- Suvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!