3/09/2014

Nopeat karpaloskonssit iltateelle
 Usein ajatus leipomisesta saattaa tuntua työläältä, ellei sitten ole tämmöinen yli-innokas kotikokki. Skonssit kuitenkin valmistuvat ihan oikeasti käden käänteessä, ja niihin tarvittavat ainekset löytyvät lähes varmasti valmiina kaapeista. Taikinaa tarvitse pahemmin vaivailla, pelkkä sekoitus riittää. Itse käytin nesteenä tällä kertaa piimää, mutta maitokin käy ihan hyvin. Pienenä vinkkinä haluaisin mainita, että leivonnassa ja ruoanlaitossa kannattaa lähes poikkeuksetta suosia aina täysmaitoa. Kevytmaitokin käy ihan hyvin, mutta oma mielipiteeni on, että rasvattomasta maidosta valmistetut tuotteet maistuvat käytännössä samalta kuin jos nesteenä olisi käyttänyt vettä. Joten etenkin kaikki pannarit, maitopohjaiset puurot ja vellit yms. kannattaa tehdä aina ehdottomasti täysmaitoon, ja ihana makuelämys on taattu (olettaen ettei vellit ja puurot pala pohjaan, mutta eihän meillä tietenkään koskaan niin käy...)

Skonssit ovat nimensä mukaisesti alunperin skotlantilaisia välipalaleipiä. Brittiversiot voivat olla sekä suolaisia että makeita kun taas yllättäen amerikkalaiset versiot ovat makeampia ja isompia.  Alunperin skonssit leivottiin yhdeksi isoksi pyöreäksi leipäseksi, ja paiston jälkeen se leikattiin kolmion mallisiin osiin. Voit syödä skonssit sellaisenaan, tai halutessasi tarjota lisänä esimerkiksi voita ja juustoa tai marmeladia. Koska appelsiini ja karpalo ovat tunnetusti kavereita, voisi appelsiinimarmeladi olla hyvä vaihtoehto.

Helppoa ja yksinkertaista!
Koska taloudesta ei tällä kertaa löytynyt kuivattuja karpaloita, jouduin käyttämään tuoreita karpaloita. Tuoreen karpalon maku on aika kirpsakka, joten suosittelen käyttämään ennemmin makeampia kuivattuja karpaloita. Halutessasi voit toki jättää karpalot kokonaan pois tai korvata jollain muulla. Tällä hetkellä muodikkaita ovat ainakin aprikoosi ja cheddar, mutta täällä tullaan tällä kertaa perinteikkäällä linjalla :). Myös erilaiset yrtit sopisivat taikinaan varmasti erinomaisesti.

Karpaloskonssit


4 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
75 g margariinia
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
reilu 1 rkl hunajaa
2 1/2 dl piimää
n. 1/2 dl kuivattuja tai 1 dl tuoreita karpaloita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi sekaan huoneenlämpöinen margariini. Sekoita piimä ja hunaja keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita joukkoon lopuksi karpalot. Painele taikina käsin n. 1cm korkeaksi levyksi. Leikkaa skonssit esimerkiksi juomalasia apunakäyttäen. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Skonssit ovat parhaimmillaan hieman jäähdyttyään.

- Suvi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!