3/27/2014

Vauvajuhlia ja banaani-toffee muffinsseja
Usein tuntuu siltä, että ihmiset käyttävät kuppikakku ja muffinssi sanaa synonyymeina toisilleen. Myös itse teen tätä kovin usein. Etenkin jenkkiblogien teksteissä eronteko on kuitenkin selkeämpi. Oman ymmärrykseni mukaan suurin muffinssin ja kuppikakkujen ero on se, että cupcaket ovat usein makeampia, ja hienolla kuorrutteella koristeltuja pikku leivonnaisia. Muffinssit taas puolestaan eivät yleensä ole päällystettyjä, ja voivat olla myös suolaisia. Näitä pikku kaunokaisia päätin nimittää muffinsseiksi, koska nämä toimivat hyvin myös ilman päällystettä banaanin tuoman kosteuden vuoksi. Päädyin kuitenkin päällystämään osan, koska leivon näitä ystävän vauvajuhlia varten, ja mitäpä olisikaan kunnon vauvajuhlat ilman söpöjä kuppikakkuja. Koska vauvajuhlissa on usein monensorttista herkkua, päädyin tekemään todella pieniä leivoksia. Näiden halkaisija oli ehkä 3-4 cm. Yllätyin siitä, miten paistaminen onnistui, tosin käytin kaikissa kahta päällekkäistä leivosvuokaa levähtämisen estämiseksi, ja ihan hyvin nämä tuntuivat muotonsa pitävän.

En tiedä ovatko muut huomanneet, mutta mielestäni laktoositon tuorejuusto ei toimi samalla tavalla kuin tavallinen tuorejuusto kuppikakkujen kuorrutteena. Jo useampana kertana kun olen tehnyt kuorrutetta, olen tehnyt koe-erän tavalliseen tuorejuustoon (säästösyistä :D) ja tuloksena on ollut täydellisen kiinteää kuorrutetta ilman älytöntä tomusokeri määrää. Teen yleensä kuppikakkujen kuorrutteen siis pelkästään tomusokerista ja tuorejuustosta, koska jotenkin se voi vaan ei meinaa onnata.. Sitten juhlapäivänä vaihdan laktoosittomaan ja homma meinaa räjähtää täysin käsiin ja krokotiilin kyyneleet alkaa vierimään pitkin poskia. Onneksi voin aina käyttää oljenkorren ja kilauttaa kaverille, eli Hennalle. Sillä jos jolla on aina ratkaisu kaikkiin ruoanlaittoa ja leivontaa koskeviin ongelmiin - onneksi. Niin myös tällä kertaa. Olin laittanut paketillisen tomusokeria 200 g tuorejuustoa (yleensä mulla menee n. puoli pakettia) ja kuorrutteen tekstuuri oli vieläkin liian löysä, ja tomusokeri loppu. Henna vinkkasi sitten kokeilemaan lisätä hieman perunajauhoja seokseen, koska se on koostumukseltaan samantapaista, eikä maistu juuri miltään. Minähän sitten noudatin ohjetta, ja kyllä se vähän kiinteytti koostumusta, vaikkakin suht kaukana täydellistä lopputulos oli. Tällä kertaa siis onneksi vältyin itkuraivareilta ja pystyin suht tyytyväisenä viemään kuppikakut juhliin.
Banaani-toffee muffinssit


150 g pehmeää voita
4 dl sokeria
2 kananmunaa
n. 5 dl vehnäjauhoja
250 g toffeemakeisia
2,5 tl leivinjauhetta
2 pientä banaania muusattuna
3 dl maitoa

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti sekoittaen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, ja lisää vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Lisää lopuksi muusattu banaani sekä pilkotut makeiset. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. (Jos teet pienempiä muffinsseja, myös paistoaika vähenee!)

Kuorrute (ei välttämätön)

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 pkt tomusokeria
pasta- tai elintarvikeväriä
(tarvittaessa hieman perunajauhoja seosta kiinteyttämään)

Vatkaa tomusokeri ja juusto tasaiseksi, kuohkeaksi massaksi. Sokeri kannattaa lisätä tuorejuuston joukkoon vähän kerrallaan. Lisää loppuvaiheessa halutessasi elintarvikeväriä. Pursota kuppikakkujen päälle, halutessasi ripottele päälle koristerakeita.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!