5/15/2014

Blondies meidän tapaan


Sain anopilta jokin aikaa sitten monta pussia saksanpähkinöitä, ja tietenkin heti aloin miettimään millä kaikilla tavoilla niitä voisi hyödyntää. En ollut koskaan tehnyt blondieseja, joten päätin korjata tilanteen saman tien. Blondiesit ovat kaikille tuttujen browniesien sukulaisia. Suurimpana erona on, että blondiesit valmistetaan useimmiten ilman suklaata, ja maku tulee fariinisokerista. 

Tämän reseptin juju löytyy ruskistetusta voista, joka tuo karamellisen säväyksen makuun. Ensimmäistä kertaa ruskistin voita leivonnaiseen, mutta ei varmasti jää viimeiseksi kerraksi, niin hyvin mielestäni tämä toimi. Voin ruskistamiseen käy parhaiten valurautainen pannu. Voin kanssa tulee olla tarkkana, sillä kun väri alkaa muuttumaan hieman ruskehtavaksi, kannattaa pannu aika pian nostaa hellalta, ettei voi pala. Voit laittaa saksanpähkinät taikinaan joko sellaisenaan, tai niin kuin minä, nopeasti kuivalla pannulla ruskistettuna, jolloin blondiesien paahteinen maku korostuu entisestään. Mielestäni tämä resepti taas todisti hienosti, että aina ei välttämättä tarvita valtavia määriä suklaata täydellisen himoittavan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Suklaan ystävä voi kuitenkin heittää reseptiin vallan hyvin valkosuklaarouhetta, jos siltä tuntuu ja sattuu kaapista löytymään.


Blondies meidän tapaan


200g voita
2 1/2 dl sokeria
21/2 dl fariinisokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1prk ranskankermaa
150 g saksanpähkinöitä

Ruskista voi mieluiten valurautaisella paistinpannulla. Tämä kestää useamman minuutin. Vartioi tarkasti, ettei voi pala! Kun väri alkaa olla hieman ruskistunut, ota pannu pois liedeltä, ja anna voin jäähtyä haaleaksi.

Pilko saksanpähkinät karkeaksi rouheeksi, ja paahda ne kevyesti kuivalla paistinpannulla.

Vatkaa jäähtynyt ruskistettu voi ja sokerit hyvin keskenään (tässä vaiheessa taikina näyttää jäähileeltä, mikä kuuluu asiaan). Lisää munat yksitellen voimakkaasti sekoittaen. Yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin, ja  sekoita taikinaan. Lisää lopuksi ranskankerma ja paahdetut pähkinät. Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun noin 20 x 30 cm vuokaan. Paista 180 asteessa 20 minuuttia.

----------
*Vinkki! Voit korvata saksanpähkinät esimerkiksi marjoilla, suklaarouheella tai espressojauheella.

- Suvi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!