9/17/2014

Gluteenittomat ja maidottomat suklaa-brownie keksit





Jos totta puhutaan, niin usein ajatus erilaisista ruokavalioista kammottaa minua. Kun itselle käy  lähes kaikki, niin sitä liian usein meinaa unohtaa, että läheskään kaikki eivät ole niin onnekkaita. En ole juurikaan ennen tätä keksikokeilua tehnyt etenkään gluteenittomia leivonnaisia, ehkä juuri siksi koska  a) monet reseptit vaativat erityisaineita b) kokemuksieni mukaan gluteenittomat leivonnaiset häviävät usein maussa jauhoisille kanssasisarilleen. Mutta nyt tämän reseptin myötä voin tunnustaa, että helppo gluteeniton leipominen on mahdollista! Pelastakoon tämä resepti monet gluteenitonta leivontaa pelkäävät toverini pulasta, sillä tämä on helppoa eikä erityisaineita tarvita! Reseptin erikoisin ainesosa on maapähkinävoi, mutta sitä löytyy tätä nykyä jo lähes jokaisesta kaupasta, ja todennäköisesti ruokakaapistakin. Lisäsin kekseihin tummaa, maidotonta suklaata, tarkempaa merkkiä en muista, mutta Lidlistähän sekin oli. Jos keksien ei tarvitse olla maidottomia, laittaisin tumman suklaan tilalle joko maito - tai valkosuklaata sillä keksitaikinan maku on suurehkon kaakaojauheen ja maapähkinävoin puolesta jo aika tuhdihko.

Ensi kerralla aionkin kokeilla näitä valkosuklaalla. Keksit myös valmistuvat nopeasti, koska mitään erityisiä vatkailuja ei tarvita - ainekset vain sekaisin ja keksipallukat pellille. Ehkäpä tämän reseptin innoittamana vihdoin voisin alkaa salaa uppoutumaan hiukan lisää erityisruokavaliomaailmaan, ja etenkin juuri gluteenittomaan ruokavalioon. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta sitä ennen reseptiä peliin : 

Gluteenittomat ja maidottomat

Suklaa-brownie keksit  ( n. 12 kpl)


1 muna
2 1/2 dl hienoa maapähkinävoita
3/4 dl kaakaojauhetta
1 dl sokeria
1 tl ruokasoodaa
1/2 dl vaahterasiirappia ( voit kokeilla myös tavallista siirappia)
100g rouhittua tummaa suklaata (tarkista, että on maidoton!)

Vispaa munan rakenne kevyesti rikki kulhossa. Sekoita maapähkinävoi munan kanssa.  Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.  Tee vajaan ruokalusikallisen kokoisia taikinapalloja pellille. Paista 200 asteessa n. 9 minuuttia. Jos haluat kekseistä rapsakampia, pidennä paistoaikaa korkeintaan 12 minuuttiin.

- Suvi 

2 kommenttia:

  1. Olisiko mitään vinkkiä, millä pähkinäallergikko korvaisi maapähkinävoin ilman että rakenne kärsisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmh, hankala kysymys kun maapähkinävoi on oikeastaan reseptin rakenteen pääosassa.. Jos manteli käy, niin ehkä mantelivoita (saa esim. ekokaupoista) vois kokeilla tuohon korvaavuuteen. Itse en ole koskaan mantelivoita käyttänyt, mutta luulisin, että sen rakenne voisi olla aika samantapainen.

      Poista

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!