Galette-piiraat ovat selkeästi olleet tämän syksyn trendijuttu kaikissa leivonta- ja ruokablogeissa. Alussa kaikki ohjeet vaikuttivat minusta kuivalta, enkä muutenkaan heti meinannut löytää kyseisen ranskalaiseen piirakan hohtoa. Niinkuin asioilla on tapana mennä, niin tarpeeksi monen kuvan ja hehkutuksen jälkeen päätin antaa piiraalle mahdollisuuden. Yleensä leivon aina syksyn ensimmäisistä omenoista amerikkalaisen omenapiiraan (joka on muuten myös älyttömän hyvää!).
Omenagalette
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1/2 dl tomusokeria
n. 1/2 dl kylmää vettä
Päälle 3-4 omenaa viipaloituna
2 rkl tummaa sokeria ( esim. fariini, kookosruokosokeri)
kanelia
Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi taikinan joukkoon kuutioitu voi. Kun voi on hävinnyt taikinaan, lisää kylmää vettä vähitellen, ja vaivaa taikinaa niin, että siitä muodostuu kiinteä pallo (vältä ylivaivaamista!) Nosta taikina jääkaappiin oleentumaan noin puoleksi tunniksi.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Levitä hieman jauhoja pöydälle ja kaulitse taikina n. 1/2 sentin paksuiseksi pyöreähkön muotoiseksi levyksi. Levitä piiraan keskelle omenaviipaleet ympyrän muotoon, mutta jätä n. 3-4cm kokoinen viipale reunoista tyhjäksi. Ripottele omenoiden päälle sokeri ja reilusti kanelia. Kääntele reunapalat huolimattomasti omenaviipaleiden päälle, niin että piiras saa reunat. Paista uunin keskitasolla n. 30 minuuttia tai kunnes piiras vaikuttaa kypsältä.
- Suvi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!