9/09/2014

Älyttömän hyvä inkiväärinen omena-päärynäpaistos

Syksy on tunnetusti omenoiden ja sienien aikaa. Yleisesti syksyä leimaa olennaisena osana myös töiden ja opiskelujen alkaminen, allekirjoittaneella se tarkoittaa yliopiston käytävillä harhailun alkua. Tänä syksynä opintojen aloittaminen on tuntunut tavallistakin hankalammalta, koska viime kevät tuli vietettyä Istanbulissa vaihto-opiskelujen merkeissä. Päässä pyörii tällä hetkellä vähintäänkin kymmenentuhatta asiaa yhtä aikaa, ja täytyisi yrittää pitää vielä joku tärkeysjärjestyskin tässä hommassa. Kuitenkin kerta toisensa jälkeen huomaan ajatusteni suuntautuvan keittiöön. Leipoa. Haluan leipoa. Haluan leipoa vielä enemmän. Omenat huutelevat nimeäni joka kerta kun kävelen hevi-osaston läpi. Kuolaan kaikkien instagram kuvia mahtavista sienisaaliista, tietäen etten itse metsään tule syksyn aikana kerkeämään. Viimeinen pisara täydelliseen leivontahulluuteen on se, kun miehen mummo soittaa, ja kyselee milloin tulemme poimimaan luumuja. Peli on täysin menetetty. Herään keskellä yötä ja ajattelen inkivääristä omena-päärynäpaistosta.


Aamulla nousin sängystä, ja tiesin että tänään on se päivä. Minä, omenat, päärynä ja inkivääri - ment to be. Aion olla radikaali nykynuori ja unohtaa kanelin omenapaistoksesta. Kyllä, kuulit oikein - unohtaa kanelin. Vaikka rakastankin kanelia, oli mieleeni hiipinyt muutaman viime päivän aikana ajatus tuoreella inkiväärillä maustetusta omena-päärynäpaistoksesta. Kuten yleisesti sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja niin kävi tälläkin kertaa.


Päärynät tuovat paistokseen hieman lisää makeutta, ja tuore inkivääri ja sitruunamehu ihanaa raikkautta. Tätä kehtaisin tarjota vaikka hieman hienommillekin vieraille, ja kaiken lisäksi tämä on vielä todella nopea ja helppo valmistaa. Eli jos kaipaat hieman vaihtelua syksyiseen omenapaistokseen, niin tässä oiva resepti siihen! Voit valmistaa paistoksen myös pelkistä omenoista, jos ei päärynöitä satu löytymään.Inkiväärinen omena-päärynäpaistos


3 keskikokoista omenaa
2 päärynää
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl sokeria

Kuori ja pilko päärynät ja omenat. Raasta inkivääri ja yhdistä sitruunamehun ja sokerin kanssa. Sekoita hyvin omenoiden ja päärynöiden joukkoon.Voitele keskikokoinen uunivuoka, ja lado pilkotut hedelmät siihen tasaisesti. Valmista päällyste.

Päällyste


50 g sulatettua voita
1 dl jauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl fariinisokeria

Yhdistä päällysteen ainekset keskenään. Ripottele tasaisesti omenoiden ja päärynöiden päälle. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!