1/30/2015

Savuporo-leipäjuustopiirakka



Suolaiset piirakat ovat yksi pahimmista heikkouksistani - etenkin anoppini tekeminä. Tällä kertaa piirakkahimo kasvoi valtavaksi, eikä anopin piirakoita ollut mailla halmeilla, joten päädyinitse leipomaan. Tällä kertaa kokeilin hieman erilaista piirakkapohjaa, johon makua antaa valmis perunamuusijauhe. Pohjasta tuli yksi maukkaimmista ikinä tekemistäni, joten suosittelen vahvasti kokeilemista. Täytteeksi halusin ehdottomasti savuporoa, mutta halusin saada piiraaseen jotain uudenlaista, niinpä päädyin laittamaan poron kaveriksi leipäjuustoa. Lopputulos toimi todella hyvin, eikä niiden, jotka eivät leipäjuustosta pidä kannata säihkähtää ohjetta. Leipäjuuston maku on itsessään hyvin mieto, ja se sulaa mukavasti piiraaseen. Tämän reseptin myötä hyvää viikonloppua, silloin leivotaankin sitten perinteisiä Runebergin torttuja!


 

Savuporo-leipäjuustopiirakka


Pohja

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunasosejauhetta
ripaus suolaa
4 rkl kylmää vettä

Sekoita kaikki taikinan ainekset hyvin keskenään, ja nosta taikina jääkaappiin täytteen valmistumisen ajaksi. Laita uuni lämpenemän 200 asteeseen. Valmista täyte.


Täyte

100 g kylmäsavuporoa
200 g leipäjuustoa
pieni punasipuli
pieni puntti persiljaa tai ruohosipulia
200 g creme fraichea
2 kananmunaa
rouhittua mustapippuria

(pinnalle hieman emmental-juustoraastetta )

Pilko savuporo ja sipuli pieneksi, kuutio leipäjuusto ja hienonna persilja. Sekoita creme fraiche ja kananmunat hyvin keskenään, lisää täytteen loput ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Voitele piirakkavuoka, ja painele taikina vuoan pohjille ja reunoille. Vuoraa pohjan reunat foliolla niin, että piirakan reunat peittyvät. Tämä estää taikinan reunojen valahtamisen paiston aikana. Esipaista pohjaa 10 minuuttia. Sen jälkeen pienennä uunin lämpötila 175 asteeseen. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle, ja ripottele pinnalle vielä halutessasi hieman emmental-juustoraastetta. Paista piirakkaa 25-30 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.






2 kommenttia:

  1. Okeeeei! Tämän täytyy olla täydellistä!! :) Olen joskus tehnyt leipäjuustosta ja poronkäristyksestä suolaista piirakkaa, siinä poron maku on ehkä liian mieto. Tässä savuporoisessa sais tarpeeksi sitä poron makuakin mukaan. Lupaan kokeilla! :) Ja meidän talossahan siis kaikki rakastaa leipäjuustoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyväähän tämä oli! Savuporolla piirakkaan tulee varmasti enemmän makua kuin poronkäristyslihalla, vaikka sekin varmasti toimii ihan kivasti :)

      Poista

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!