7/04/2014

Happy 4th of july: Cherry panna cotta parfait

Joulukuun 6. päivä Suomi hiljentyy kunnioittamaan tasavaltamme itsenäisyyttä. Ikkunoille sytytetään kaksi sinivalkoista kynttilää hartain mielin, muistellen sotiemme veteraanien, lottien ja kotirintaman uhrauksia. Jopa talvinen luonto kunnioittaa juhlapäivää hiljaisuudellaan.

Amerikkalaiset sen sijaan juhlivat itsenäisyyttään 4. heinäkuuta railakkaasti ilotulituksin, järjestäen markkinoita ja vesimelonin syöntikilpailuita. Amerikanlipun väreihin pukeutuneet klovnit hauskuuttavat kansaa ja perheet kokoontuvat piknikeille. Harras tunnelma ei taida kuulua perinteisiin, vaan iloinen juhlamieli täyttää itsenäisyyttä kunnioittavat amerikkalaiset. Maassa maan tavalla ja molempi parempi.

Amerikkalaiseen itsenäisyyspäivään kuuluvat asianmukaiset juhlaruuat ja leivonnaiset. Ilmeisesti todella suosittuja ovat erilaiset kakut ja jälkiruuat lipun väreissä, valkoisessa, sinisessä ja punaisessa. Perinteinen amerikkalainen tuhti kakku paksulla voikreemillä kuorrutettuna ei mielestäni ole tähän Suomen kesään nyt ajankohtainen, joten Martha Stewartin innoittamana tein kirsikoista ja panna cotasta raikkaan jäädykkeen. Aiemmin en ole tullut ajatelleeksi, että myös panna cotta sopisi jäädytettäväksi. Raikas idea kesäiseksi jälkiruuaksi, ilmeisesti helteetkin ovat palaamssa. Ainakin tällä hetkellä Pohjanmaalla aurinko lämmittää allekirjoittanutta oikein mukavasti!

Panna cotta jäädyke oli kyllä hyvää ja raikas kirsikoista tehty kerros myös. Mutta miksi, oi miksi tuoreet kirsikat (niin hyviä kuin ovatkin) eivät maistu sille Dr. Pepperistäkin tutulle kirsikkaesanssille? Vuosia sitten maistaessani ensimmäistä kertaa tuoreita kirsikoita olin suuresti pettynyt niiden makuun. Olin kuvitellut, että keinotekoinen kirsikka-aromi oikeasti muistuttaisi maultaan esikuvaansa. Dr. Pepper, tuo elämäni elintarvikerakkaus, kruunaa päivistä parhaimmat ja piristää ne kamalimmat. No niin, meniköhän tuo jo hieman yli, tuli ainakin asia selväksi. Meitä esanssikirsikan ystäviä ei Suomen maassa taida montaa olla. Huutakaa kommenttilootaan hep, jos sieltä joku kirsikka-aromin ystävä löytyy? Voin perustaa meille fanikerhon...

Tein jäädykkeen raidalliseksi Amerikan lipun mukaan, mutta jos haluat päästä helpommalla ja säästää hermojasi, tee molempia kerroksia yksi.


Kirsikka panna cotta-jäädyke (4-6 annosta)


Kirsikkahyytelö

500g tuoreita kirsikoita (punnittu ilman kiviä)
2 dl vettä
1,5dl sokeria
2 iivatelehteä

Panna cotta

5 dl kermaa
1 vaniljatanko
0,5dl sokeria
2 liivatelehteä

Laita kaikki 4 liivatelehteä kylmään veteen. Poista kirsikoita kivet (itse otin ne yksinkertaisesti käsin, hienompiakin konsteja taitaa olla mutta niin se oli helppoa) ja laita ne kattilaan veden ja sokerin kanssa. Keitä kunnes kirsikat ovat pehmenneet. Siivilöi mehu pois ja lisää 2 liivatelehteä kuumaan mehuun. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raaputa siemnet veitsenkärjellä pois. Mittaa teflonkattilaan kerma, sokeri ja vaniljatangon varsi ja siemenet. Keitä muutama minuutti miedolla lämmöllä. Ota vaniljatanko pois ja lisää 2 liivatelehteä, älä enää keitä. 

Tee jälkiruokakulhoinin kerroksia panna cotasta ja kirsikkamehusta. Hyydytä jokaista kerrosta jääkaapissa (tai nopeammin pakastimessa) ennen seuraavan lisäämistä. Muuten kerrokset sekoittuvat toisiinsa. Laita lopuksi jäädykkeet pakastimeen lasien koosta riippuen noin tunniksi tai puoleksi niin että ne kohmettuvat mutta eivät jäädy kokonaan. Jos haluat tarjoilla jäädykkeet myöhemmin, nosta ne huoneenlämpöön ennen tarjoilemista.

- Henna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!