7/01/2014

Tee edes tämä: vadelma-mukikakku- alle 5 minuutin mikroihme


Mikä valmistuu alle viidessä minuutissa lähes ilman tiskiä, pelastaa surkean aamusi ja maistuukin vielä hyvältä? Tietenkin mukikakku!

Amerikkalaisia leivontasivuja selaillessani silmiini osuivat mukikakut. En ollut aiemmin moisista kuullutkaan, mutta mielenkiintoni syttyi samantien. Itseasiassa en muista olleeni viime aikoina mistään leivonnaisista niin innoissani kuin näistä mikroihmeistä (ennakkoluuloista huolimatta). Taisin innostua mukikakuista osaltaan myös siksi että siitä muistui mieleeni lapsuuden leivontakokeilut. Kuten olen aiemminkin täällä kertonut, aloitin leipomisen jo aivan pienenä. Jo silloin halusin kokeilla kaikkea uutta ja muokata reseptejä oman maun mukaan. Valitettavasti alle 10-vuotiaan lapsen taidot eivät kulkeneet aina käsi kädessä innostuksen kanssa. Yhteen aikaan erityinen hitti oli mikroleivonta, tai ehkä leivonta ei ole oikea sana kuvaamaan kokeiluja :D. Eräs kerta on jäänyt mieleeni erityisen hyvin. Keksimme pikkuveljeni kanssa tehdä leipää mikrossa. Siispä sekoitimme taikinan kaikenlaisista aineksista, muotoilimme lautaselle leivännäköisen möllykän ja koristelimme komeuden viinirypäleillä, kyllä viinirypäleillä! Todellinen sweet `n sour-kokemus. Jostain syystä äiti ei osannut arvostaa oma-aloitteisuuttamme tai sitä mahtavaa leipää...

Mikroaaltouunin kultakaudella 80-luvulla ilmeisesti aikuisetkin yrittivät kypsentää siellä kaikkea joulukinkusta tiikerikakkuun, mutta jostain kumman syystä kyseiset reseptit eivät ole jääneet elämään. Lupaan, että tässä reseptissä on hittiainesta enemmän kuin mikrokinkussa (tai viiinirypäleleivässä).

Vadelma-mukikakku on kokeiluistani ensimmäinen, mutta tätähän voisi muokata vaikka kuinka. Tarkoituksena onkin tehdä erilaisia mukikakkuja ja jakaa niistä parhaat teidän kanssanne!

Vadelma-mukikakku (1 iso tai 2 kuvassa olevan kokoista)


1 kukkurallinen rkl pehmeää voita
1 kananmuna
1 tl vaniljaesanssia (tai vaniljasokeria)
2 rkl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja (vähän enemmän jos käytät pakastevadelmia)
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vadelmia

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi. Voitele muki hyvin esimerkiksi öljyllä.  Täytä taikinalla vain puoleenväliin asti, sillä taikina kohoaa todella paljon. Laita mikroon 60-90s täydellä teholla. Paistoaika vaihtelee mukin koon ja mikron tehokkuuden mukaan. Varo kypsentämästä liikaa, sillä kakku on parhaillaan hieman kosteana. Nauti heti sellaisenaan tai laita päälle vaniljajäätelöä tai -kastiketta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!