11/29/2014

Kiitospäivän kurpitsainen creme brulee-piirakka


Torstaina Amerikassa vietettiin monien suosikkijuhlaa eli Thanks givingiä. Päätimme miehen kanssa juhlistaa pienimuotoisesti, ja päätin luonnollisesti valmistaa kurpitsapiirakkaa. Creme Brulee on yksi ehdottomista suosikkijälkkäreistäni, joten ajatus kurpitsaisesta Creme Brulee piirakasta tuntui heti aivan ihanalta. Ja lopputuloskin oli varsin mainio!


Piirakkaa tehtäessä kannattaa muistaa, että piiras on parhaimmillaan vasta kunnolla jäähtyneenä, eli muista tehdä piiras hyvissä ajoin, tai jo jopa edellisenä päivänä.


Kurpitsainen Crème Brûlèe-piirakka


Pohja

125 g voita
4 dl jauhoja
1/2 dl tomusokeria
n. 1/4 dl kylmää vettä

Nypi kylmä voi, jauhot ja tomusokeri tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon vähitellen kylmää vettä niin, että taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Voitele (irtopohjainen) piirakkavuoka, ja levitä taikina pohjalle ja reunoille. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja painoksi esimerkiksi riisiä tai herneitä ja paista 175 asteessa n. 15 minuuttia. Nosta painot pois, ja anna pohjan jäähtyä.


Kurpitsa- creme brulee täyte

4 keltuaista
1 dl tummaa sokeria
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
2 dl kurpitsasosetta
(1 tl vaniljaesanssia)

Sekoita keltuaiset ja sokerit hyvin sekaisin keskenään. Lisää täytteen muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja paista 150 asteessa n. 40 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Anna piirakan jäähtyä täysin kylmäksi jääkaapissa.

Ennen tarjoilua ripottele pinnalle pari ruokalusikkaa sokeria ja sulata sokeri kaasupolttimella. (Voit kokeilla myös tehdä tämän uunissa, mutta silloin vaarana on piirakan reunojen palaminen. Laita uunin ylävastukset täysille, ja nosta piirakka mahdollisimman lähelle vastuksia. Voit pitää uunin luukkua hieman auki. Tarkkaile piirakan pintaa koko ajan, ja kun sokeri näyttää sulaneelta, ota välittömästi pois uunista.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!