3/14/2014

Leivonnaisten klassikot: Oskari toisen torttu



Tätä torttua ei kannata tuomita ulkonäön perusteella, sillä vaatimaton ulkokuori kätkee sisäänsä herkullisen maun. Tämä taitaa olla vastakohta niille amerikkalaisille värikkäille täytekakuille, jotka näyttävät mahtaville mutta maku onkin pettymys. Ei vaan, nyt taisin itse tuomita ulkonäön perusteella. En nimittäin ole koskaan päässyt maistamaan sellaista periamerikkalaista luomusta :D.

Torttu on nimetty 1800-luvulla eläneen Ruotsin ja Norjan kuninkaan Oskar Toisen mukaan. Perimätiedon mukaan hän rakasti ruokaa ja ilmeisesti erityisen paljon makeita herkkuja. Luulen, että tuohon aikaan tämä meidän silmissämme vaatimattoman oloinen leivonnainen on ollut juhlava herkku. On nimittäin hieman pröystäilevä tavalliseen pullapitkoon tai piparkakkuun nähden. Rakastan (tai no tarvitseeko sitä edes sanoa leivonnaisen kohdalla....) pakastealtaan aarretta Daim-kakkua ja siksi myös Oskarin torttu oli mieleeni. Maku nimittäin on todella paljon samanlainen ja myös torttupohja on melkein identtinen. Ajattelinkin joskus kokeilla tehdä tästä suklaisen version, saattaisi olla jopa parempaa kuin kaupan oma!

Ohje saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, sillä siinä on aika monta vaihetta. Torttu ei kuitenkaan ole vaikeatekoinen, kunhan muistat erityisesti:
-   vahtia nougatia koko ajan, sillä se palaa erittäin helposti jolloin mausta tulee kitkerä
- keittää munakreemin paksupohjaisessa/teflon-kattilassa ja sekoittaa  jatkuvasti huolellisesti vispilällä.

Piirakkapohjat:

1,5dl sokeria
100g mantelijauhetta
4 valkuaista

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauhe ja sokeri yhteen ja lisää varovasti käännellen valkuaisvaahtoon. Piirrä leivinpaperille kaksi halkaisijaltaan n. 20 cm ympyrää ja voitele ne ennen taikinan lisäänistä. Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Nougat:

3/4 dl sokeria
50g mantelilastuja

Sulata sokeri pannulla ja lisää mantelit. Levitä seos jäähtymään leivinpaperille. Murskaa jäähtynyt nougat morttelissa tai kaulimella.

Munakreemi:

4 keltuaista
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
50g voita
(kiehuvaa vettä)

Sekoita keltuaiset, kerma, voi ja sokeri kattilassa ja kuumenna kevyesti vatkaten. Kreemi on valmista kun se on paksua ja kiiltävää. Jos kreemi juoksettuu (=rasva erottuu), voit pelastaa sen lisäämällä tilkan kuunaa vettä ja vatkaamalla voimakkaasti. Jäähdytä kreemi.

Tortun kokoaminen:

Lisää nougatrouhe kreemiin. Levitä puolet kreemistä torttupohjan päälle, nosta toinen pohja päälle ja levitä loput kreemistä. Koristele esimerkiksi mantelilastuilla.

 - Henna

2 kommenttia:

  1. On varmaan ollut spesiaaliherkku siihen aikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kyllä tää varmaan aina nauriin ja ruisleivän voittaa! :D

      Poista

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!