13.
joulukuuta Pohjoismaissa juhlitaan Lucian päivää, jota vietetään Pyhän
Lucian muistoksi. Juurensa juhlapäivä juontaa katolisesta kalenterista,
mutta nykyään päivää juhlitaan etenkin ruotsinkielisissä piireissä.
Lucian päivän herkkuna tunnetaan sahramipulla, joka useimmiten tarjotaan
rusinoilla höystettynä. Tässä pitkoversiossa maistuvat sahramin lisäksi
pistaasi ja appelsiini, jotka tuovat tuulahduksen itämaisesta
ruokakulttuurista tähän naapurimaan perinneherkkuun. Makumaailma
muistutti mukavalla tavalla viime kevään Turkin vaihdostamme, ja mies
totesikin heti pullaa maistettuaan, että tämähän on vähän niinkuin
pulla-baklavaa. Vaihdossa ollessamme baklava kuului yksiin
lempiherkuistamme, ja aina perjantaisin suuntasimme Istanbulin
parhaaseen baklavaleipomoon, Karaköy Kulluogluun, hakemaan tuota
mieliherkkuamme. Ehkä vihdoin joulunpyhien jälkeen saan itsekin aikaiseksi kokeiltua tuon itämaiden jälkiruokaherkun valmistamista itse.
"Taivaalla tähtivyö
kirkkaana loistaa,
viestiä jouluyön
tuikkeensa toistaa.
Taivainen kirkkaus,
riemuisa julistus.
Kynttilät syttyy,
kynttilät syttyy.
Metsiin jo Pohjolan
vaipan luo hanki,
ja maa on valkean
verhonsa vanki.
Taivaisen hohteen tuo,
Lucia valon suo,
Pyhä Lucia,
Pyhä Lucia.
Kiteet luo helmivyön
valkoiseen kaapuun.
Kätköstä talviyön
luoksemme saapuu.
Lucia seppelpää,
juhlista hetki tää,
saavuthan luoksemme,
Pyhä Lucia. "
kirkkaana loistaa,
viestiä jouluyön
tuikkeensa toistaa.
Taivainen kirkkaus,
riemuisa julistus.
Kynttilät syttyy,
kynttilät syttyy.
Metsiin jo Pohjolan
vaipan luo hanki,
ja maa on valkean
verhonsa vanki.
Taivaisen hohteen tuo,
Lucia valon suo,
Pyhä Lucia,
Pyhä Lucia.
Kiteet luo helmivyön
valkoiseen kaapuun.
Kätköstä talviyön
luoksemme saapuu.
Lucia seppelpää,
juhlista hetki tää,
saavuthan luoksemme,
Pyhä Lucia. "
Sahramipulla
3 dl maitoa
75 g sulatettua voita
1 1/4 dl sokeria
0,25 g sahramia
1/2 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
n.7 dl vehnäjauhoja
Lämmitä maito mikrossa hieman kättä lämpöisemmäksi. Sekoita taikinaan sulatettu
voi, sokeri, suola ja sahrami. Yhdistä kuivahiiva pieneen määrään
jauhoja. Ala lisäämään jauhoja taikinaan vähitellen aluksi esimerkiksi
puuhaarukalla sekoittaen, ja kun taikina alkaa paksuuntumaan, ala
vaivaamaan taikinaa. Kun olet lisännyt kaikki jauhot ja taikinan
koostumus tuntuu hyvältä, jatka vaivaamista vielä jonkun aikaa kunnon
sitkon aikaansaamiseksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan
alla.
Pistaasi-appelsiinitäyte
n. 2 dl pistaasinsydämiä (n.150-200 g kuorineen)
25 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
1-2 rkl appelsiinin mehua
Hienonna pistaasinsydämet (huuhtele pistaasinsydämet, jos olet ostanut suolattuja versioita). Sekoita pehmeä voi, pistaasit, sokeri sekä appelsiinin kuori ja mehu keskenään.
Pitkon tekeminen:
Kaulitse kohonnut taikina kevyesti jauhotetulla leivinalustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä pohjan päälle pistaasitäyte tasaisesti. Kääri levy leveyssuunnassa, ja katso, että reunaosa jää pitkon alapuolelle - voit kevyesti painella reunaa kiinni. Nosta pitko leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Sulje pitkon molemmat päät painamalla reunoja kevyesti yhteen. Leikkaa saksilla noin kahden sentin levyisiä paloja pituussunnassa niin, että leikkaat pullaa hieman yli puolivälin (älä leikkaa liian lähelle pitkon pohjaa, että pitko pysyy kasassa!) Käännä leikkaamiasi paloja vuorotellen hieman oikealle puolelle, vasemmalle puolelle ja keskelle. Jatka näin koko pitko. Kun olet saanut pitkon valmiiksi voit vielä muotoilla pitkoa ennen uuniin laittamista. Voitele pitko kananmunalla ja ripottele päälle sokeria tai raesokeria. Paista 200 asteessa n. 25-30 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!