12/18/2014

6 yötä jouluun: neljän ainesosan piparijäätelö glögikastikkeella


Ai että jäätelöä ei kannata syödä talvella? Se on kuulkaas sillä tavalla, että vanha kansa on tässä asiassa väärässä. Jäätelöä kannattaa syödä talvella ja mieluusti iso kulhollinen. (Jos haluaa hyödyntää viilentävän vaikutuksen, voi mennä saunan lauteille syömään. Olen kokeillut.) Jäätelö siis mielletään kesän herkuksi, mutta tämä versio on makumaailmaltaan niin jouluinen ja lämmin glögikastike etenkin, että tuntuu enemmän kuin sopivalta syödä sitä paukkupakkasilla (huomatkaa positiivinen ajattelu).

Kesällä teimme Suvin kanssa ensimmäistä kertaa Rocky road- jäätelöä ilman jäätelökonetta. Olin jäätelöfanaatikkona skeptinen, enkä uskonut sen läpäisevän tiukkoja vaatimuksiani. Toisin kävi, sillä kahdesta raaka-aineesta tosiaan saa loistavan lopputuloksen. Tällä kertaa halusin tehdä jouluisen version, joten lisäsin piparimuruja ja piparkakkumaustetta. Pipareista tulee heti mieleen glögi, joten minun oli pakko kokeilla voiko siitä tehdä jäätelölle kaveriksi kastikkeen. En halunnut käyttää valmista glögiä, siispä keitin sen itse punaherukkamehusta. Valmis kastike oli hieman kirpeää eli juuri sopiva pari makealle jäätelölle. Se kannattaa tarjoilla kuumana, jolloin maut tulevat paremmin esille ja se on jännä vastakohta jäätelölle!

Piparijäätelö on hyvä vaihtoehto aaton jälkiruuaksi, sillä tätä raikasta herkkua jaksaa syödä raskaankin aterian jälkeen. Aattona riittää puuhasteltavaa keittiössä, joten on kätevää että jälkiruuan voi tehdä täysin valmiiksi. Ennen tarjoilua tarvitsee ainoastaan lämmittää glögikastike mikrossa ja nostaa jäätelö pakastimesta tarjolle.



Piparijäätelö (1 leipävuoallinen)

1 tölkki makeutettua maitotiivistettä
5dl kermaa
2tl piparkakkumaustetta
n. 10 piparia

Vatkaa kerma. Lisää joukkoon maitotiiviste ja piparimauste. Vuoraa valitsemasi astia (leipävuoka on mielestäni todella kätevä) kelmulla ja levitä pohjalle pipareita. Lisää vuokaan vuorotellen jäätelömassaa ja piparimuruja, mutta viimeiseksi jäätelöä. Jäädytä pakkasessa usempi tunti.

Glögikastike

4dl punaherukkamehua
1,5dl sokeria
1/2 pussia glögimaustetta

Mittaa ainekset kattilaan, keitä miedolla lämmöllä kunnes kastike on vähentynyt noin 1/3. Kuumana kastike on aika löysää, mutta jäähtyessään se jähmettyy. Täysin kylmänä se on hyytelömäistä, mutta lämmitettäessä koostumus muuttuu takaisin juoksevaksi. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!