1/16/2014

Ameriikan herkut: Avokado-banaanileipä


Amerikkalaisten käsitys ruoasta poikkeaa monessakin kohtaa suomalaisesta näkemyksestä. Täysjyväleipä sisältää lähtökohtaisesti yhtä vähän täysjyvää kuin suomalainen peruspaahtoleipä, ja paikallinen ruisleipä eli "ryebread" on äärimmäisen kaukana suomalaisesta sukulaisestaan. Meille suomalaisille leipä sisältää lähtökohtaisesti aina enemmän suolaa kuin sokeria. Jos leivonnaisessa on runsaasti sokeria, on kyseessä kakku. Yksi hämmentävimmistä tuttavuuksistani Amerikan reissuilla onkin ollut banaanileipä. Suomalaiselle se olisi yhtä kuin banaanikakku, mutta ei jenkeille. Banaanileipää tarjotaan usein esimerkiksi aamiaisella, ja se on mielestäni erinomaista.

Hetki sitten törmäsin uuteen tuttavuuteen - avokado-banaanileipään. Kokeilin ohjetta innokkaasti, mutta yllättäen lopputulos epäonnistui. Taikinaa oli aivan liikaa suhteessa vuokaan, ja kakku jäi raa`aksi lähes tunnin paistamisen jälkeen. Niinpä päätin ottaa reseptin omiin käsiini ja tässä lopputulos. Tein taikinasta pienemmän, lisäsin avokadon määrää suhteessa banaaniin, vähensin sokeria ja jätin suklaan pois korvaten sen saksanpähkinöillä. Mielestäni kokeilu oli onnistunut, ja nyt lopputulos muistuttaa hieman enemmän leipää kuin useat muut ohjeet. Leivästä tuli sopivasti makeahko, ja oikeastaan lähes tulkoon terveellinen! Avokadosta ja saksanpähkinöistä tulee hyviä rasvoja, ja avokadossa on myös paljon hyödyllisiä B-, E-, ja K- vitamiineja sekä kaliumia. Rasvaa en laittanut ohjeeseen ollenkaan, ja puolet jauhoista oli täysjyväjauhoja. Voit kuitenkin halutessasi käyttää myös pelkästään perus vehnäjauhoja.





Avokado-banaanileipä


2 pientä avokadoa
1 pieni banaani
1/2 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
2 munaa
3 1/2 dl jauhoja
1 tl soodaa
1/4 dl maitoa
1 tl viinietikkaa

päälle saksanpähkinöitä

Muusaa avokadot ja banaani kulhossa. Lisää joukkoon sokeri, ja vatkaa niitä hetki keskenään. Lisää munat yksitellen. Sekoita jauhot ja sooda, ja lisää vähitellen seokseen. Lisää lopuksi maito ja viinietikka. Kaada taikina voideltuun n. 1,5 litran vetoiseen leipävuokaan, ja ripottele pinnalle halutessasi pilkotut saksanpähkinät. Paista 180 asteessa n. 40 minuuttia.

Syö leipä sellaisenaan, tai laita sen päälle voita tai maapähkinävoita. Itse söin leipää myös perinteisesti juustolla, ja sekin toimi ihan kivasti.

- Suvi


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen idea, täytyypä kokeilla! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ehottomasti kannattaa! Tälläset vähä mielenkiintoset ideat on parhaita 😉

      Poista

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!