1/27/2014

Leivonnaisten klassikot: toskakakku

Minä ja toskakakku olemme tunteneet toisemme kauan, niin kauan että jo ehdimme unohtaa kuinka tutustuimme. Haaveilin lapsena joskus enenmmän toskakakusta kuin karkista, se taitaa kertoa intohimostani jo aika paljon. Pienestä pitäen siis olen rakastanut tätä kakkua ja halusin aivan ehdottomasti oppia leipomaan sen.  Äiti taisi varoittaa astetta vaikeammasta reseptistä, mutta se ei laimentanut intoani. Muistaakseni leipoessa minun täytyi aina hieman uhmakkaasti kokeilla ovatko äidin antamat neuvot hyviä vai vain pinttyneitä tapoja. Tiedän kokeilun kautta ainakin sen ettei kakku lässähdä vaikka vispilöitä koputtaa kulhon reunaan (äitini kotitalousopettaja oli vankasti eri mieltä). Täytyy myöntää että nykyäänkin aina mietin voisiko asioita leipoessakin tehdä helpommin tai yksinkertaisemmin. Hmm, ehkä teen vielä myytinmurtajat- sarjan tänne blogiin.
Tämä kakku on todellakin kokeilemisen arvoinen, eikä mikään vaikea leivottava (jopa alakouluikäinen Henna onnistui :D). Ohje on tarkoitettu normaalikokoiseen (24cm) kakkuvuokaan, mutta tuplaamalla sen voit tehdä kakun pellillekin (riittää its...isommallekin sakille).

Toskakakku

2 kananmunaa
1,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1,5dl sulaa voita
0,5dl kermaa tai maitoa

Kuorrutus:
100g voita
1dl sokeria
2rkl vehnäjauhoja
2rkl maitoa
1,5dl (50g) mantelilastuja ja/tai hasselpähkinärouhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kuivat aineet, voi ja maito. Sekoita varoen tasaiseksi. Paista 175 asteisen uunin alimmalla tasolla 20-25 minuuttia. Valmista sillä aikaa kuorrutus. Lisää kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos on paksuhkoa. Levitä kuorrute kakun päälle ja paista uunin keskitasolla ainakin 15 minuuttia tai kunnes kuorrutus on kauniin ruskea.

- Henna

2 kommenttia:

  1. Tuo on todella hyvää.Sanoisinko että se melkein sulaa suussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Ei tätä oo turhaan leivottu vuosikymmeniä...!

      Poista

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!