1/05/2014

Texmex piirakkaa ja tulisia tunteita

Joulu on nyt sitten viimeistä vaille virallisesti ohi, joten eiköhän unohdeta piparkakkumausteet hetkeksi. Perinteisen jouluähkyn jälkeen aivan toisenlaiset maut ovat enemmän kuin paikallaan. Uusi vuosi sujui tänä vuonna rattoisan rauhallisesti kaveriporukalla hengaillessa, syödessä, saunoessa ja Mario Karttia pelaillessa. Ollaan otettu viime vuosina perinteeksi juhlia virallista paskaa uutta vuotta. Inspiraatio tähän tuli kun vuosi toisensa jälkeen uusi vuosi tuntui ahdistavalta, kun kukaan ei tiennyt mitä tehtäisiin ja missä oltaisiin. Sitten kun yleensä puolet aatosta meni vielä jahkaillessa siitä, minne mennä ja kenen kanssa, päädyttiin viettämään aikaa kotioloissa ilman paineita siitä onko hauskaa vai ei. Ja siitä asti on muuten ollut joka kerta aina vaan hauskempaa. Parties with no pressures - yes please!

Halusin tehdä aaton kunniaksi jotain helposti syötävää ja säilyvää suolaista. Joulun jälkeen olen himoinnut tortilloja ja muita Meksikon makuja lähes lakkaamatta. Lähes kaikki kyseisen alueen ruoat tuntuvat uppoutuvan meikäläiseen lähes poikkeuksetta. Vaikka lähinnä Meksikoa olen ollut Californian road tripillä, niin voin kyllä sanoa, että voi pojat niitä makuelämyksiä! Rakastan erityisellä intohimolla myös piirakoita, joten tuntuikin suhteellisen luonnolliselta yhdistää nämä kaksi. Samantapaista piirakkaa on aiemmin nähty ainakin Liemessä- ruokablogissa. Yhdistin piirakassa perinteiset meksikolaiset raaka-aineet - jauhelihan, tomaatin, paprikan ja ranskankerman. Lähes poikkeuksetta suolainen tarjottava katoaa aina ensimmäisenä, joten päätin varautua tähän ja tehdä samantien kaksi piirakkaa uuden vuoden rientoja varten. Toisin sanoen, jos se iänikuinen kinkkupiirakka tympäisee, on tässä hyvä kilpailija. Olin lopputulokseen suhteellisen tyytyväinen, ehkä ranskankermaa olisi voinut olla piirakassa vähän enemmän. Jostain syystä mieleeni on tullut ajatus fajitas-henkisestä piirakasta, täytynee ottaa se seuraavana työnalle..




TEXMEX- piirakka

 

Pohja

2 dl ruisjauhoja
2 dl jauhoja
150 g voita
n. 0,5 dl kylmää vettä

Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää jauhoihin vettä niin paljon, että seoksesta muodostuu kiinteä taikinapallo.

Täyte


250 g jauhelihaa
1 pieni sipuli
1 ps. taco-maustetta
1 1/2 dl vettä
1/4 paprika
n. 7 miniluumutomaattia
100 g maissia (pakaste tai purkki)
1/3 purkki salsaa  (ei pakollinen)
1 prk ranskankermaa
1 muna

pinnalle juustoraastetta

Ruskista jauheliha paistinpannulla. Lisää paiston loppuvaiheessa pilkottu sipuli ja tacomauste. Lisää pannulle vesi, ja anna kiehua pannulla n. 10 minuuttia tai kunnes neste on suurimmaksi osaksi haihtunut. Pilko paprika ja tomaatit pieniksi. Lisää paprika, tomaatit, maissi jauhelihan joukkoon. Jos haluat, voit lisätä myös salsaa. Sekoita ranskankerma ja muna keskenään. Levitä suurin osa täytteestä pohjalle, kaada päälle kerma-munaseos ja ripottele loppu täyte piirakan päälle. Ripottele pinnalle hieman juustoraastetta. Paista 175 asteessa n. 30 minuuttia tai kunnes piirakan pinta on kauniin ruskea.

- Suvi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!