8/18/2014

Hempeät laventelikuppikakut

Luin Eeva Kolun Kaikki mitä rakastin- blogista kirjoittajaan iskeneestä laventelihulluudesta. Kuulin tuolloin ensimmäisen kerran, että laventelia voi käyttää leivonnassa. Aikaisemmin kyseinen kasvi on ollut tuttu mummulan saippuasta ja liinavaatekaappiin tarkoitetuista tuoksupusseista. Olenpa kerran siivoushulluuden iskiessä ostanut imuriinkin laventelituoksupussin. Tällä kertaa halusin Kolun innoittamana aivan ehdottomasti kokeilla leipoa jotain tuosta kukasta. 

Sopiva resepti löytyi yllättävän läheltä, omaan hyllyyn unohtuneesta The hummingbird bakeryn kirjasta. Kyseisellä leipomolla on suorastaan kulttimaine kotimaassaan Iso-Britanniassa ja ilmeisesti maan rajojen ulkopuolellakin. Olin hieman epäileväinen (aivan niin kuin kokeneet ja arvostetut ammattilaiset eivät osaisi työtään...) reseptin suhteen, sillä pohjataikina tehtiin erikoisella tavalla. Taikina oli myös totuttua löysempää, ehkä juuri siksi kuppikakuista tuli erityisen kuohkeita ja keveitä.

Maku oli mielenkiintoinen, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Tämä on hyvä once in a lifetime- leivonnainen kokeilunhaluisille ;).

Hummingbird bakeryn laventelikuppikakut

1 1/4 dl maitoa
3 rkl kuivattuja laventelinkukkia
2 dl venäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
50g voita
1 kananmuna

Valmista ensilsi laventelimaito. Mittaa 1 1/2 dl maitoa ja laventeli kattilaan. Lämmitä kiehumispisteeseen ja anna maustua ja jäähtyä vähintään 15 minuuttia. Siivilöi pois laventelinkukat ja ota 1/4 dl sivuun kuorrutetta varten. Mittaa kulhoon voi, sokeri, jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa murumaiseksi. Lisää laventelimaito ja kananmuna. Sekoita hyvin tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina vuokiin ja paista noin 20 minuuttia 170 asteisessa uunissa.

Laventelikuorrute:
1/4 dl laventelimaitoa
noin 4 dl tomusokeria
80g huoneenlämpöistä voita
(liilaa elintarvikeväriä)

Sekoita kuorrutteen aineet yhteen. Jos kuorrute on liian löysää, lisää tomusokeria.

Levitä kuorrutus hyvin jäähtyneiden muffinssien päälle ja koristele halutessasi nonparelleilla.- Henna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!