8/25/2014

Marjanpoimintaa ja punaherukkapiirakkaa


Viinimarjat ovat mielestäni yksi aliarvostetummista ja vähiten hyväksikäytetyistä marjoista. Tuntuu, että kaikilla aina serkun kummin kaiman veljenpokia myöten on kymmenittäin viinimarjapuskia, mutta vuosi toisensa jälkeen marjat jäävät suurimmalta osalta käyttämättä. Yleisimmin marjat päätyvät mehuksi, mikä sinänsä on viisasta - mikäpä lämmittäisikään kylmillä talvipakkasilla sen paremmin kuin kuuma mustaviinimarjamehu. Itse en tosin ole vielä tähän ikään mennessä päässyt mehustamisen iloihin käsiksi, koska miehen innokkaat isovanhemmat pääasiallisesti hoitavat mehustamisen, ja kellarit pursuavat vielä edellistenkin vuosien mehuista. Meidän perheen suosikki yhdistelmä on ehdottomasti valkoviinimarja-vadelma. 

Marjarakkautta

Kun pari viikkoa sitten olimme appivanhempien kanssa mökkeilemässä, sain kuulla että he söivät ensimmäistä kertaa elämässään perinteistä kermaviiliin tehtyä punaherukkapiirakkaa. Meillä mehustamisen lisäksi marjat ovat päätyneet vispipuuron lisäksi juurikin piirakkaan. Kuitenkaan tällä kertaa en esittele sitä perinteistä viinimarjapiirakkaa, koska löysin mitä hienoimman ohjeen! Kermaviilin sijaan piirakan täyte syntyi punaherukoista ja valkuaisvaahdosta. Piirakasta tuli ihanan kepeä juurikin tuon täytteen vuoksi.


Punaherukkapiirakka

Pohja


3 1/2 dl jauhoja
1 dl sokeria
100 g voita
1 t leivinjauhetta
2 keltuaista
(tarvittaessa pari rkl kylmää vettä)

Yhdistä jauhot, sokeri ja leivinjauhe keskenään. Nypi joukkoon huoneenlämpöinen voi. Lisää keltuaiset ja muodosta kiinteä taikinapallo. Tarvittaessa lisää vesi. Käääri kelmuun, ja nosta jääkaappiin oleentumaan n. puoleksi tunniksi.

Voitele joko tavallinen pyöreä piirakkavuoka tai irtopohjallinen kakkuvuoka (24-26cm). Voitele vuoka ja painele taikina pohjaan ja reunoille. Jos käytät irtopohjavuokaa, laita taikinaa myöa vuoan sivuille, n. 2-3 cm verran. Paista ilman täytettä 175 asteessa n. 15 minuuttia. Nosta uunin lämpötila 200 asteeeen. Valmista täyte.


Täyte


2 valkuaista
2 tl perunajauhoja
1 dl sokeria
4 dl herukoita

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää perunajauhot ja sokeri ja jatka vatkaamista vielä muutama minuutti, jotta vaahdosta tulee erittäin kiiltävää ja paksua. Sekoita varovasti joukkoon punaherukat. Kaada täyte hieman jäähtyneen pohjan päälle, levitä tasaiseksi ja paista 200 asteessa n. 10 minuuttia tai kunnes pinta alkaa saamaan hieman väriä.

- Suvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!