8/27/2014

Näkkileipä se naisen tiellä pitää

Ensimmäiseksi näkkileivästä tulee mieleen kouluajat, jolloin kiintiö taisi tulla täyteen useammaksi vuodeksi, eikä näkkäriä montaakaan kertaa ole sen jälkeen tullut kotiin ostettua. Viime aikoina olen nähnyt netissä monia kiinnostavia siemennäkkäriohjeita, joista sain idean kokeilla josko itsetehty näkkileipä olisi kaupasta saatavia maukkaampaa.

Lähdin kuitenkin perinteisemmälle linjalle korvaten vain osan jauhoista erilaisilla siemenillä. Tämä itse tehty koulunäkin sukulainen tosiaan oli todella hyvänmakuista siemenien ansiosta. Reseptin suolan määrä saattaa kauhistuttaa, mutta lopputulos ei lainkaan ole liian suolainen. Mielestäni näkkärin täytyy kunnolla maistua, sillä yleensä sitä syödään vain voin kanssa ilman sen kummempia päällysteitä. 




Näkkäri (30-40 pientä)



5dl vettä
50g tuorehiivaa
11dl (sihti)ruisjauhoja
2dl täysjyvävehnäjauhoja/sämpyläjauhoja/grahamjauhoja
2dl siemeniä (esimerkiksi seesamin-, auringonkukan-, pellavan-, hampun-)
2rkl suolaa
1rkl siirappia/hunajaa

Lisää kädenlämpöiseen veteen hiiva ja anna liueta. Lisää siirappi ja suola. Lisää jauhoja ja siemeniä vähitellen vaivaten samalla taikinaa. Taikina on valmis kun se irtoaa kulhon reunoista. Kuten muissakin leipätaikinoissa, jauhojen määrä saattaa hieman vaihdella. Kohota taikinaa tunti vedottomassa paikassa liinan alla.

Laita uuni lämpeämään 250 asteiseksi. Kauli taikina runsaasti jauhotetulla pöydällä noin 1mm pakuiseksi levyksi ja ota esimerkiksi jälkiruokakulholla taikinalevystä paloja. Tee halutessasi leipien keskelle reiät esimerkiksi pursotusterän isommalla päällä. Voit myös kaulita taikinan leivinpaperin päällä levyksi ja leikata sen haluamasi kokoisiksi paloiksi taikinapyörällä. Paista näkkäreitä koosta riippuen 5-8 minuuttia. 




- Henna

2 kommenttia:

  1. Juuri mietin muutama päivä sitten, josko voisi tehdä kotitekoista hyvää näkkäriä ja kaikki nettireseptit jotka löysin oli pelkkiä siemenmössönäkkäreitä. Tämä näyttää hyvältä, jauhojakin on, joten taidankin samalta istumalta ruveta leipomaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Hommaahan noissa jonkin verran on, mutta kyllä kotitekoinen on aina kotitekoinen!
      - Henna

      Poista

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!