8/01/2014

Mustikka-mansikkapiirakka ohje vuosien takaa


Kadehdin usein reseptejä joihin liittyy joku elämää suurempi tarina. Joku koskettava kertomus esimerkiksi isoäidistä, joka viimeisenä toiveenaan pyysi jotain tiettyä leivonnaista, tai vaikkapa kertomus äidistä, joka ei osannut leipoa mitään muuta kuin kyseisen reseptin leivonnaista. Itsestäni tuntuu, että tälläisiä reseptejä ei kovinkaan paljoa löydy, mutta tämä resepti on poikkeuksellisesti sellainen! Tämä piirakka on jo lapsuudesta asti ollut kestosuosikkini. Äidillä oli tapana valmistaa tätä usein, ja päällysteenä oli useimmiten mansikkaa ja mustikkaa ja joskus jopa vadelmaa. Parhaita hetkiä olivat ne, kun tulin ala-asteella koulusta kotiin, ja äiti oli leiponut tätä piirakkaa välipalalle.  Nimesinkin tämän piirakan silloin naminami-piirakaksi. Ohjeen alkuperäinen nimi on Tertun piirakka, mutta nyt päätin nimittää tätä perinteisesti mustikka-mansikkapiirakaksi täytteidensä mukaiseksi. 

Mielestäni ajatus siitä, että erilaiset leivonnaiset ovat nimetty jonkun etunimen mukaan on sinänsä todella mahtava! Useimmiten niillä ei välttämättä ole mitään tekemistä varsinaisen reseptin keksijän kanssa, vaan ne enemmänkin muistuttavat siitä ihmisestä, joka reseptin on eteenpäin antanut. Äitini on saanut tämän reseptin isäni jo edesmenneen ystävän vaimolta, joten siitä alkuperäinen nimi. Olisipa hienoa, jos joku joskus nimeäisi jonkun leivonnaisen allekirjoittaneen nimellä... Täytynee alkaa jakelemaan reseptejä perinteiseen malliin paperille kirjattuna useammin!Amerikassa tämmöiset pellille tehtävät piirakkapalaset tunnetaan usein "bar" eli patukka nimellä, joten ameriikan kielelle käännettynä kyseessä voisi olla vaikka strawberry blueberry bars. Usein leivontablogeissa näkyykin englanninkielisiä nimiä, joka minusta henkilökohtaisesti tuntuu hieman vieraalta. Jos suomenkielinen nimi löytyy, niin aina ehdottomasti suosin sitä. Juustokakku on juustokakku eikä cheesecake ja niin edelleen. On silti pakko myöntää, että aika usein suomalaiset sanat näyttävät hieman typerälle kirjoitettuna. Tätäkin postausta väsätessä alkoi huvittamaan miten tyhmältä sana piirakka näyttää kirjoitettuna...Ahh, rakas suomenkieli, miten sinua vihaan ja rakastan!


Mustikka-mansikkapiirakka (pellillinen)


250 g voita
8 dl vehnäjauhoja
TAI
4 dl vehnäjauhoja ja
4 dl täysjyväjauhoja
4 dl sokeria
2 tl soodaa
2 dl piimää
1 kananmuna

Kuivat aineet nypitään ryynimäiseksi kulhossa. Ota vajaa pari desiä taikinasta erilleen. Lisää isoon määrään taikinaa 2 dl piimää ja kananmuna. Levitä taikina uunipellille. Ripottele pinnalle mustikoita ja mansikoita reilusti ja ripottele lopuksi loppu taikina marjojen päälle. Paista 225 asteessa vajaa puoli tuntia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!