8/20/2014

Syksyiset omenayllätykset

  

Syksy on täällä ja omenoiden satokausi ihan pian myös! En aio valittaa sateesta, kylmyydestä tai pimeydestä, sillä rakastan tätä vuodenaikaa. Kesällä kuuluu olla jatkuvasti hyvällä tuulella, rientää kyläpaikasta ja lomakohteesta toiseen valonnopeudella ja muistaa olla kiitollinen lyhyestä Suomen suvesta. Lyhyyshän tarkoittaa sitä että jokaisesta nanosekunnista täytyy osata ottaa ilo irti. Mutta syksyn tullen ihminen saa luvan kanssa käpertyä viltin alle ja olla epäsosiaalinen. Syksystä huolimatta aion olla nyt ällöttävän positiivinen ja listata sen hyviä puolia.

Hennan ällöpositiivisuuslista: 
Miksi syksy on hieno asia?

- jos olet kesällä erehtynyt perustamaan kukkapenkin ja väsynyt sen hoitamiseen, nyt saat unohtaa koko asian! 
- vaatteista ei tarvitse stressata, kuitenkin niiden päälle vedetään joka päivä se sama takki
- ei haittaa vaikka leipomisinnostuksen vuoksi uuni olisi päällä koko päivän (30 asteen helteillä hieman haittasi...)
- tylsien sukujuhlien ja muiden kissanristiäisten sesonki on ohi
- pimeällä on ihan sama vaikka ikkunat ovat likaiset (niiden peseminen on ärsyttävää)
- sisälämpötilat mahdollistavat taas virttyneiden kotivillapaitojen ja ikivanhojen villasukkien käytön
- kotimaisten vihannesten satokausi on ohi, joten voi hyvällä omallatunnolla syödä epäterveellisesti
- ulkoilun sijaan voi huonon kelin varjolla jäädä sisälle möllöttämään tv:n tai kirjan ääreen
- uimahalliin meneminen tuntuu taas hyvältä idealta eikä uintikelien haaskaukselta
- uusien harrastusten aloittamisen kulta-aikaa (saunapiletes? JEE! TRX? JEE! Pitsinnypläys? JEE!) 

BONUS: Kysyin mieheltäni listaan jatkoa. Hän vastasi "pimeys, saa olla pimeässä". Vastaus oli yllättävä, taisin hieman nauraakin... :D

Ehkä itselleni tällä hetkellä paras osuus syksyssä on että leipominen on mukavampaa kuin kesäkeleillä. Silloin tuntui melkein rikolliselta häärätä tuntitolkulla keittiössä kun olisi samaan aikaan voinut maata rannalla (okei, aika paljon tein sitäkin). 

Syksystä hullaantuneena halusin kehittää reseptin omenoista. Aika monella niitä taitaa pihan puissa olla riesaksi asti, minä edelleen odottelen sitä ensimmäistä oman pihan omenaa. Tähän reseptiin sopivat parhaiten juuri kirpeät kotimaiset omenat, sillä ne kypsennetään voin ja sokerin kanssa minkä jälkeen happamuus on muisto vain. Omenayllätysten pohjaksi tein mausteiset muffinsit ja päälle tietenkin pursotetaan runsaasti kermavaahtoa. 



Mausteiset muffinssit omenatäytteellä (16 kpl isoja)

4 kanamunaa (vastaa reilua 2dl)
tilavuudeltaan saman verran tummaa sokeria
tilavuudeltaan saman verran vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl muskottipähkinää

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä keskenään kuivat aineet. Sekoita taikinaan varoen jauhot. Jaa taikina 16 isoon muffinssivuokaan, itse käytin Pirkka amerikanmuffinivuokia, jotka eivät levahda paistettaessa. Paista muffinsseja 175 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Omenatäyte:
400g omenakuutioita (mielellään hapan lajike)
50g voita
1dl tummaa sokeria
2 tl kanelia

Kuutioi omenat. Sulata kattilassa voi ja sokeri. Lisää omenat ja kaneli. Keitä omenoita miedolla lämmöllä kunnes ne ovat pehmeitä.

Päälle:
2,5dl vispikermaa
vanilliinisokeria/vaniljaesanssia

Tee sormin muffinsseihin reiät (tavallaan revin keskelle aukon) ja lisää omenatäyte. Valuta myös omenatäytteen nestettä muffinssin reunoille kostutuksesksi. Jäähdytä. 
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vanilliinisokerilla/vaniljaesanssilla. Pursota jäähtyneiden muffinssien päälle. 


- Henna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!