8/15/2014

Rukiiset pikkupizzat


Kun kuulin, että ystäväni saa kaksoset, olin luonnollisesti intoa täynnä. Ensinnäkin tuplavoitto jo sinänsä on mahtava asia, ja kaiken lisäksi tiedossa olisi vauvajuhlat - eli hyvä syy leipoa! Aluksi minulla oli hyvinkin mahtipontisia ajatuksia siitä, mitä kaikkea leipoisin: kuppikakkuja, keksejä, täytekakkua, suolaisia muffinsseja ja ja ja...Noh, elämän realiteetit iskivät lopulta, ja totesin että en kerkeä leipomaan koko viikkoa ennen juhlia, ja että valitettavasti kuuden ihmisen syömiskyky on rajallinen, vaikkakin yksi söisi kolmen edestä.

Lopulta päädyin tekemään täytekakun lisäksi rukiisia pikkupizzoja. Pohjasta tuli mielestäni erinomaisen makuinen ja myös todella helposti kaulittava. Ruisjauhot antavat pohjaan enemmän makua kuin pelkät vehnäjauhot, ja yhdistelmä toimii hyvin kasvisten kanssa. Toki täytteitä voi jokainen vaihdella haluamallaan tavalla, itse olen vaan täysin ihastunut säilöttyyn artisokkaan pitsassa! Myös aurinkokuivatut tomaatit kuuluvat ikisuosikkeihini. Lihaisampaa vaihtoehtoa haluavat voivat kokeilla toista suosikkiani kana, pesto, pinjansiemen, rucola yhdistelmää, joka on myös toimii joka kerta


Jos tomaattikastiketta ei jaksa tehdä itse, voit toki tyytyä perusketsuppiin. Mutta oikeasti, tomaattikastike syntyy kuin itsestään ja nostaa pitsojen maun aivan uudelle tasolle. Kastikkeessa käytin jotain perustomaattisoosia, ja allekirjoittaneen mielestä Mutti-soosit eivät ole täysin välttämättömiä hyvän tomaattikastikkeen aikaan saamiseksi. Jos kuitenkin käytät pitsojen päällä pelkkää ketsuppia, suosittelen lisäämään ketsuppiin sweet chili-kastiketta asennetta antamaan.


Pizzapohjat (n.12 kpl)


1 ps kuivahiivaa (11g)
3 dl lämmintä vettä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
6 rkl oliiviöljyä
3 dl ruisjauhoja
2 1/2 dl vehnäjauhoja

Sekoita kuivahiiva, suola ja sokeri reilusti kädenlämpöiseen veteen, ja anna oleentua noin 5 minuuttia. Lisää oliiviöljy ja jauhot parissa erässä, kunnes taikinasta muotoutuu kiinteä taikinapallo. Vaivaa viitisen minuuttia hyvän sitkon aikaansaamiseksi. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

Tomaattisoosi


1 prk tomaattimurskaa
1 pieni sipuli
oliiviöljyä
1 tl omenaviinietikkaa
suolaa
sokeria
mustapippuria
pieni nippu tuoretta basilikaa
(pari tippaa chipotle tabascoa)

Silppua sipuli. Kuullota sipulia oliiviöljyssä pari minuuttia. Lisää tomaattimurska ja keitä hiljalleen kasaan 5-10 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa mausteet.


Täytteeksi

aurinkokuivattua tomaattia
latva-artisokkaa
paprikaa
mozzarellaa
juustoraastetta


Jaa pizzataikina ensin kahtia. Vaivaa ilmakuplat pois, ja jaa puolitettu taikina kuuteen osaan. Pyörittele taikinapalat palloiksi, ja kaulitse ohuiksi ympyröiksi. Laita pitsapohjille n. 1rkl tomaattikastiketta ja loput täytteet. Paista 250 asteessa 8-10 minuuttia.

- Suvi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!