12/23/2013

Jouluaterian täydellinen kruunu : Puolukka-piparkakku semifreddo


Noniin, blogin viimeinen ohjepostaus ennen muutaman päivän joululomalle siirtymistä! Hommat alkaa olla meillä Hennan kanssa aika hyvin pulkassa, vaikkei lunta juuri olekaan. Allekirjoittaneella on erityisen leppoisat oltavat, sillä eilisen leipomisurakan jälkeen ollaan siirrytty miehen kotikonnuille, ja nyt vaan nautitaan muiden tekemistä antimista pari päivää ennen takaisin Pohjanmaalle siirtymistä. Henna puolestaan on tehnyt tapansa mukaan omat jouluvalmistelunsa etukäteen pakkaseen, joten nyt on aika chillax! Jos vielä jouluaaton tai päivän jälkiruoka uupuu, tässä muuten mitä mainioin vaihtoehto, johon varmasti löytyy ainekset kaapista, vaikket enää kauppaan kerkeäisikään.

Raskaan aattoillan aterian päätteeksi ei jaksa syödä mitään tuhtia jälkiruokaa, vaan tarvitaan jotain kevyttä. Olen nyt parina jouluna tehnyt tätä täydellistä semifreddoa, ja voin taata, tässä on varma hitti! On muuten myös erittäin helppo ja nopea valmistaa vaikka vasta aattopäivänä. Semifreddo on alunperin italiainen jälkiruoka, ja vapaasti käännettynä se tarkoittaa puolikylmää. Seoksen on tarkoituksen olla kohmeista, mutta ei läpikotaisin jäätynyttä. Puolukka tuo tähän jälkkäriin mukavaa kirpeyttä ja raikkautta ja piparit puolestaan joulun makua. Tätä tehdessä kannattaa muistaa varata jäätymiseen noin neljä tuntia, riippuen tietenkin astian laakeudesta.


Puolukka-piparkakku semifreddo


2 dl kermaa
2 munaa
n. 0.5 dl tomusokeria
puolukoita
pipareita

Vatkaa kerma vaahdoksi. Erottele valkuaiset keltuaisista. Vatkaa valkuaiset erillisessä kulhossa vaahdoksi. Ota vielä kolmas kulho, ja vaahdota keltuaiset tomusokerin kanssa. Sekoita keltuaisvaahto esimerkiksi isolla nuolijalla kermaan. Lisää tässä vaiheessa puolukat ja murustetut piparit. Nostele joukkoon lopuksi varovasti valkuaisvaahto. Tarkista maku, ja lisää sokeria tarvittaessa. Kaada seos vuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperia (leivinpaperi estää jäädykettä tarttumasta astiaan). Nosta semifreddo pakastimeen n. neljäksi tunniksi. Seoksen on tarkoitus olla syötäessä vielä hieman pehmeää. Jos seos kerkiää jäätymään liikaa, niin ei hätää, anna seoksen olla hetken aikaa huoneenlämmössä, niin semifreddo pehmenee.

Itse en ole vielä kerinnyt kokeilemaan, mutta viimeksi tätä syödessä tuli tunne, että kuuma kinuskikastike voisi sopia tämän kaveriksi erinomaisesti.

- Suvi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!