12/30/2013

Guinness takes it all - suklainen olutkakku


Vaikka ruokamaailmaa onkin hetki sitten kuohuttanut kohu Nigella Lawsonin huumesekoiluista, niin pakko se on myöntää, että käytti Nigella aineita tai ei, niin hienoja ruokia nainen saa keittiössään aikaan. Myös idea tähän kakkuun, tai itse asiassa brownieseihin syntyi jo jokunen vuosi sitten kyseisen ohjelman seurauksena. Jouluspesiaalijaksossaan Nigella valmisti olutkakun, joka on jäänyt jo vuosiksi kummittelemaan takaraivooni. Suklaisen kakun salaisuus oli tumma Guinness-olut, joka tuo makuun syvyyttä ja mausteisuutta. Idea tuntui niin erikoiselta, että vihdoin päätin kokeilla omaa muunnelmani kyseisestä herkusta. Lawsonin nettisivuilta löytyi jonkinmoinen olutsuklaakakun ohje, mutta ajatus kakusta tuntui jotenkin, noh, kuivalta. Niinpä päädyin vähentämään ohjeesta jauhoja ja muutenkin käänsin tapani mukaan suurinpiirtein oikeisiin mittasuhteisiin (kuka niitä grammoja oikeasti jaksaa laskea?), ja tässä lopputulos. Lisäsin brownieseihin hieman kanelia, mutta sen voi myös aivan hyvin jättää pois, sillä se ei lopputuloksessa hirveästi maistunut. Alkuperäisessä ohjeessa Lawson teki kakkuun myös tuorejuustopäällisen. Mielestäni tuorejuustokuorrute on usein paikallaan esimerkiksi kuppikakuissa, mutta joskus tuntuu että sitä ollan tunkemassa ihan turhaan joka paikkaan makuja peittämään. Itse siis päätin unohtaa kuorrutteen ja turvautua perinteisimpään vaihtoehtoon - suklaakakkua ja vispattua vaniljakastiketta. 


Myönnetään, brownieseista tuli vielä paljon parempia kuin olin edes uskaltanut odottaa! Vaikka suklaata ei brownieseissa ole ollenkaan, on maku ihanan tumma, suklainen ja vivahteikas, ja koostumuksesta tuli täydellisen ilmava, vaikkei sähkövatkainta näkynyt mailla eikä halmeilla! Olenkin aina innokas kokeilemaan kaikkia ohjeita joissa ainekset vain sekoitetaan keskenään ilman sen kummempia vatkaamisia. Tosin asiaan saattaa tulla muutos, sillä joulupukilta tuli viesti, että saan käydä ostamassa itselleni kauan himoitsemani Kenwoodin sähkövatkaimen...Suoraan sanottuna nämä ovat parhaita elämässäni tekemiäni brownieseja, joten suosittelen erittäin lämpimästi kokeilemaan! Guinnesin tilalla käytin suomalaista tummaa Kuohu-stouttia.


Suklainen olutkakku


250 ml tummaa olutta (esim. Guinness)
250 g voita
1 1/2 dl  aitoa kaakaojauhetta
4 dl sokeria
3 dl jauhoja
1 tl kanelia
2 munaa
1 prk ranskankermaa
2 1/2 tl soodaa

Kaveriksi vaniljavaahtoa tai jäätelöä

Sulata voi oluen kanssa paistinpannulla miedolla lämmöllä. Kun voi on täysin sulanut, lisää seokseen sokeri ja kaakaojauhe vispilällä sekoittaen. Sekoita kananmunat ja ranskankerma erillisessä kupissa ja lisää seokseen. Yhdistä jauhot, sooda ja kaneli ja yhdistä suklaamassan kanssa. Voitele uunivuoka, ja kaada seos siihen. Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia.

- Suvi





2 kommenttia:

  1. Ihana ohje! Tänään piknikille menossa ja olutkakku uunissa tekeillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tää on kyllä älyttömän hyvää, ja vielä kaiken lisäksi helppo tehdä. Toivottavasti onnistuu hyvin :) - Suvi

      Poista

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!