12/28/2013

Uusi vuosi ja uudet kuppikakut

Yllätys yllätys, kuppikakkuja! Ei ollakaan Suvin kanssa pitkiin aikoihin tehty näitä muffinssien sukulaisia...
Joka tapauksessa kuppikakut tai muffinssit ovat lempileivonnaisteni kärkisijoilla, sillä ne ovat helppoja tehdä ja onnistuvat lähes pomminvarmasti... (Tai no, joskus keittiö on kuin pommin jäljiltä ja tuloksena on etäisesti leivonnaisia muistuttavia kökkäreitä) Muffinssit ovat siitä hauskoja leivonnaisia että niitä voi muuntaa lähes loputtomasti kun omistaa toimivan pohjareseptin. Tähän versioon laitoin piparkakkumaustetta ja kaakaojauhetta, pohja muistuttaa siis perinteistä arabialaista maustekakkua. Pidän voimakkaasta piparkakun mausta, joten maustoin taikinaa reilulla kädellä. Voit halutessasi lisätä maustetta vähemmän samalla maistellen, muista että maku voimistuu paistettaessa.

Nämä leivonnaiset ovat suklaanystävän unelma, sillä päällä on sekä suklaakerma että -kastike. Jos sinua laiskottaa kaiken rentoutumisen keskellä, voit aivan hyvin tehdä päälle vain jomman kumman ja tulos on silti varmasti herkullinen! Vaihtoehtoisesti voit tehdä itsellesi pelkiltään syötäväksi annoksen suklaakermaa ja laittaa kuppikakkujen päälle pelkkää suklaakastiketta....voin sanoa että toimii. Kuorrutteisiin kannattaa ehdottomasti käyttää hyvää tummaa suklaata, jolloin kuorrutteen maku on voimakkaan suklainen. Tai no, itsehän käytin Lidlin 59 senttiä maksavaa suklaata, osui ja upposi silti.

Pohja (noin 20 kpl)

150 g pehmeää voita
4 dl sokeria
2 kananmunaa
noin 6 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
(jos käytät margariinia, lisää 0,5tl suolaa)
2,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
5 tl piparkakkumaustetta
3 dl maitoa

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi ja lisää kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Jaa taikina noin 20 vuokaan ja paista 180 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.

Suklaakerma:

200g tummaa suklaata
4dl kermaa
1 appelsiinin mehu ja kuori raasteena

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa täydellä teholla muutama sekunti kerrallaan. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita suklaa kermaan, lisää appelsiinin mehu ja kuoriraaste ja pursota hyvin jäähtyneiden muffinssien päälle.

 

Suklaakastike:

100g tummaa suklaata
0,5 dl kermaa

Lämmitä kerma, lisää suklaa paloina ja sekoita yhtenäiseksi. Valuta jähmettyneen suklaakerman päälle. Muffinssit kannattaa laittaa joksikin aikaa jääkaappiin ennen kastikkeen lisäämistä, ettei suklaakerma sula.

- Henna

4 kommenttia:

  1. Nämähän suorastaan sulavat suussa !

    VastaaPoista
  2. Niin tekivät! :) Melkein tekis mieli tehä uus satsi!

    VastaaPoista
  3. Oih, näyttääpäs maukkailta! Suklaa saa kyllä leivokset maistumaan :)

    VastaaPoista

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!