12/04/2013

Mallasleipä - tuo leipien aatelinen

Yleensä ajatus leivän leipomisesta tuntuu vaivalloiselta. Tässä reseptissä yhdistyy helppous ja hyvyys - käytännössä ainekset vaan sekoitetaan keskenään ja eikun uuniin. Sopivan simppeliä jopa minulle! Suosittelen lämpimästi tekemään ohjeen suosiolla kaksinkertaisena, samalla vaivalla saat kaksi leipää, joista toisen voi viedä vaikka tuliaisiksi tai heittää pakkaseen. Leipä on parhaimmillaan parin päivän päästä makujen hieman oleennuttua.

En tiedä kuinka yleistä rusinoiden sotkeminen mallaslimppuun on, mutta nyt päätin ottaa rusinat pussista ja tehdä kokeilun. Olin erittäin tyytyväinen lopputulokseen, ja on hyvin todennäköistä, että rusinat ja mallaslimppu kohtaavatkin jatkossa useammin tässä taloudessa. Vaikka en varsinaisesti ole rusinoiden ystävä, tekevät leivät poikkeuksen. Jos siis haluat, lisää taikinaan lopuksi rusinoita, mutta voit jättää ne myös halutessasi pois!Rusinainen Mallasleipä (1kpl)

5 dl piimää
1ps (11g) kuivahiivaa
1 dl siirappia
1-2 tl suolaa
1 1/2 dl kaurahiutaleitä (leseetkin käy!)
1 1/2 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl kaljamaltaita
1 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl rusinoita

Voitelu:
1/2 dl vettä
1 rkl

Lämmitä piimä käden lämpöiseksi. Sekoita vaikka puuhaarukalla mukaan siirappi ja suola. Sekoita osaan jauhoista kuivahiiva, ja sekoita taikinaan. Lisää loput jauhoista haarukalla sekoittaen. Vehnäjauhoja lisäillessä kannattaa tarkkailla taikinan paksuutta, ja laittaa tarpeen tullen vähemmän tahi enemmän jauhoja. Halutessasi tässä vaiheessa lisää taikinaan rusinat.Taikinasta on tarkoitus tulla paksua.Varo vaivaamasta taikinaa! Kaada taikina 1,5 litran vetoiseen voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Anna kohota liinan alla n. 30 minuuttia.

Ennen uuniin laittoa pistele leipää haarukalla. Paista leipää uunin alatasolla 200 asteessa noin 60 minuuttia. Sivele leipää paistamisen loppuvaiheessa sokeri-siirappi seoksella makean pinnan aikaansaamiseksi.

- Suvi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!