12/10/2014

14. yötä jouluun: Piparminttu-vaahtomakeiset (Mums Mums)


Mums mums- makeiset ovat Ruotsissa käsite. Ohuen keksin päällä ilmavaa vaniljavaahtoa ja päällä kerros suklaata, jo kirjoitettunakin kuulostaa hyvältä! Viisi vuotta sitten tutustuin mums mumseihin ja palava rakkaussuhteeni alkoi. Olimme Suvin kanssa retkellä Haaparannassa maailman isoimman karkkikaupan perässä (pitäneeköhän vielä sijaansa?). Samalla reissulla tulimme ajaneeksi auton "juoksuhiekkaan", paikalle sentään osui mies nosturiauton kanssa. Hän suostui ilomielin päästämään tytöt pinteestä, tosin autoimme asiaa lahjomalla hänet meille arvokkaalla Smarties-suklaalevyllä. 

Haaparannan puolella kaupasta tietenkin piti ostaa kaikkea mitä ei meiltä Suomen puolelta saa. Ostoskoriin tiensä löytäneet mums mumsit ja Trocadero-limsa tekivät lähtemättömän vaikutuksen.  Mums mums- himossa päädyin tekemään näitä itse Sweet and simple- blogin ohjetta mukaillen. Lisäsin piparminttukarkkeja ja joulun kunniaksi piparin pohjalle. Lopputulos vei kielen mennessään!

Siitä huolimatta jos tiedät näitä löytyvän Suomesta, olet ehdottoman velvollinen kertomaan sen kommenttiboksissa!


Piparminttu-vaahtomakeiset (noin 20kpl)

Vaahtotäyte

3 valkuaista
1dl sokeria
2rkl tomusokeria
1tl vaniljaesanssia
3 liivatelehteä
50g piparminttumakeisia murskattuna (esim. karkkikeppi, polka gris)
pohjaksi noin 20 piparia

Suklaakuorrutus
200g tummaa suklaata
2tl öljyä
Koristeluun noin 50g piparminttumakeisia

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa valkuaiset vesihauteessa kovaksi vaahdoksi, lisää sokerit ja jatka vatkaamista kunnes sokeri on sulanut. Ota kulho pois vesihauteesta. Kuumenna mikrossa 2rkl vettä, purista liivatelehdistä vesi pois ja lisää veteen. Lisää liivate ohuena nauhana marenkiin koko ajan sekoittaen. Kääntele joukkoon karkkirouhe. Pursota massaa jokaisen piparin päälle. Laita hetkeksi pakastimeen jähmettymään.


Laita kattilaan suklaa ja öljy. Sulata miedolla lämmöllä. Levitä suklaa makeisten päälle. Koristele karkkirouheella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!