12/19/2014

5. yötä jouluun: Marokkolaiset jauhelihapiiraat

 
Perinteet ovat monille yksi joulun tärkeimmistä asioista. Usein tuntuu, että perinteitä noudatetaan lähes orjallisesti vuodesta toiseen, ja äärimmäisessä tilanteessa pienikin "väärä" tapahtuma voi pilata koko juhlan tunnelman. Varmasti yksi syy perinteiden noudattamiseen on tietynlainen turvallisuuden ja nostalgian tunne, joka liittyy usein lapsuuteen. Jos joku ehdottaa jotain vanhoista tavoista poikkeavaa, menee koko pakka helposti sekaisin. Itse muistan esimerkiksi, kun äiti kerran vuosia sitten totesi, että mitäpä jos ensi vuonna mennään viettämään joulua Lappiin. Pikku-Suvi tietenkin sai luonnollisesti melkein paniikkikohtauksen, koska eihän joulua tule ilman naapurin mummon luona possukakun syömistä, aattoaamun yllätystä työhuoneen pöydällä ja joulukuusen koristelua olohuoneessa.  Toisena lähes tulkoon traagisena joulumuistona muistan jouluaaton, jolloin tajusin, että emme olleet ostaneet enkelipatukoita. Sinä hetkenä tuntui vilpittömästi siltä, että joulu oli pilalla. Onneksi jostain laatikosta löytyi edes yksi pikkuinen patukka tuskaani hellittämään, mutta siitä asti olen joka vuosi varmistanut jo hyvissä ajoin, että patukoita on saatavilla vähintään pari pussia.

 
Vaikka perinteet ovat minulle vieläkin hyvin tärkeitä, olen silti viime vuosina alkanut olemaan vastaanottavaisempi myös uusille perinteille. Olen esimerkiksi ymmärtänyt, etteivät lapsuudenkotini joulutavat ole ainoita oikeita tapoja juhlia joulua ja että joulun tunnelmaan voi virittäytyä monella tapaa. Olen myös antanut itselleni luvan olla epätäydellinen, ja jättää joitakin asioita tekemättä, jos siltä tuntuu (vaikka myönnettäköön, on se edelleen hetkittäin aika vaikeaa). Uusimpiin jouluperinteisiini kuuluu uusien joulureseptien kehitteleminen, ja tässä yksi tulos kehitelmistäni. Nämä marokkolais-henkiset jauhelihapiiraat muistuttavat hieman brittiläistä klassikkoleivonnaista "mince pieta. Piiraiden maustemaailma on tarkoituksellisesti mieto, mutta mausteisemman ruoan ystävät voivat kokeilla lisätä esimerkiksi chilin ja inkiväärin määrää.


Marokkolaiset jauhelihapiiraat (12kpl)


Piirakkapohja

200 g voita
6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
n. 1/2 dl kylmää vettä

Nypi kylmä voi ja jauhot hyvin keskenään. Lisää suola ja kylmä vesi ja vaivaa taikinasta kiinteä pallo. Voitele 12 muffinivuokaa (silikoninen tai teräksinen). Kaulitse n. 2/3 osaa taikinasta ohueksi levyksi, ja ota levystä muffinssivuokaan sopivan kokoisia ympyröitä, jotka peittävät myös vuokien reunat. Täytä jokainen piirakkakuppi täytteellä. Kaulitse loput taikinasta ja ota piparimuotilla haluamasi mallisia kansia. Nosta kansi jokaisen piirakan päälle, voitele ne munalla ja paista 175 asteessa n. 15 minuuttia tai kunnes piiraat ovat kauniin ruskeita.

Täyte

400 g jauhelihaa (esim. nautasika,lammas)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl paprikamaustetta
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2 tl chiliä tai cayenepippuria
1 tl juustokuminaa
suolaa oman maun mukaan
n. 100 g kuivattuja aprikooseja
40 g pinjansiemeniä
2 dl kermaa
1 muna

Pilko sipulit ja aprikoosit. Ruskista jauheliha ja sipulit pannulla. Lisää paistamisen loppuvaiheessa mausteet, pinjansiemenet ja aprikoosit. Anna seoksen jäähtyä hieman ja sekoita joukkoon kerma ja muna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!