12/28/2014

Stout-pullat eli rahvaan kansan kielellä kaljapullat


Nyt on joulut juhlittu ja voidaan virallisesti siirtyä uuden vuoden menun suunnitteluun. Sitä ennen kuitenkin jaan teille uusimman reseptikehittelyni tuloksen - kaljapullat. Perinteinen korvapuusti maistuu ainakin minulle aina, ja pidän reseptien kehittelemisestä aina hieman eteenpäin. Nämä pullat vievät fiilistä mukavasti pois joulun mauista, mutta tunnelma pysyy tumman stoutin ansiosta vielä mukavan talvisena.

Aluksi ajatus kaljapullista lähinnä nauratti, mutta ajatustyön myötä idea alkoi tuntumaan loistavalta. Googlettelun avulla en löytänyt yhtään vastaavaa reseptiä, ja olin hieman hämmentynyt. Koska halusin kaljan olevan reseptin pääroolissa, kehittelin pullien väliin tyylikkään tumman stout-siirapin. Makumaailmaa vahvistakseni ripottelin vielä siirapin päälle  tummaa suklaata. Resepti osui ja upposi. Hennan houkutteluista huolimatta en tehnyt pullia pullojen muotoon, vaan ihan perinteisinä korvapuusteina. Taitavimmat ja vitsikkäimmät kotikokit voivat toki kokeilla pulloversioita esimerkiksi uuden vuoden juhliin.

Pullat maistuvat selkeästi maltaalle, mutta sopivat varmasti myös niille jotka jättävät huurteisen ennemmin muiden nautittavaksi (mihin joukkoon myös itse kuulun).


 

Kaljapullat


3 dl tummaa stout olutta (esim.Murphy`s, Guinnes)
50 g sulatettua voita
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
n.7 dl vehnäjauhoja

Väliin 
Stout-siirappia
100g  tummaa suklaata

Lämmitä olut mikrossa hieman kättä lämpöisemmäksi. Sekoita taikinaan sulatettu voi, sokeri, suola ja kardemumma. Yhdistä kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Ala lisäämään jauhoja taikinaan vähitelle aluksi esimerkiksi puuhaarukalla sekoittaen, ja kun taikina alkaa paksuuntumaan, ala vaivaamaan taikinaa. Kun olet lisännyt kaikki jauhot ja taikinan koostumus tuntuu hyvältä, jatka vaivaamista vielä jonkun aikaa kunnon sitkon aikaansaamiseksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla.

Stout-siirappi

2 dl tummaa stout olutta
1 dl  sokeria
1 dl fariinisokeria
25 g voita

Keitä olutta ja sokereita kattilassa suurinpiirtein keskilämmöllä kunnes seos on paksuuntunut siirappimaiseksi (n.10-15 min). Lisää lopuksi joukkoon voi, ja sekoita kunnes voi on sulanut.


Pullien tekeminen:

Kaulitse pullataikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä levyn päälle olutsiirappi ja rouhittu suklaa. Rullaa taikina pitkittäissuunnassa, ja leikkaa yhdeksäksi yhtä suureksi osaksi. Voitele uunivuoka (n.20x30cm) ja asettele pullat vuokaan. Voitele pullat halutessasi kananmunalla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!