12/20/2014

4. yötä jouluun: Suolakaramelli linzer-keksit


Joulukuu on mennyt taas kerran huisia vauhtia. Eilen sain palautettua vuoden viimeisen esseen, ja joululahjahankinnat on hyvillä malleilla. Jostain kumman syystä minut aina rekrytoidaan hankkimaan lahjat myös puolelle suvulle, en sitten tiedä mistä se johtuu.. Nyt viikonloppuna on onneksi vielä mahdollisuus viettää aikaa omassa kotona, ja sitten maanantaina alkaa reissaus, vaikka on sekin kyllä aika mukavaa! Joululeipomisetkin alkaa olla jo pikku hiljaa ohitse, sitten voikin parin päivän levon ja mässäilyn jälkeen jo siirtyä uuden vuoden menun suunnitteluun :)


Viimeisimpinä joululeivonnaisina tein suolakaramelli linzer-keksejä. Linzer keksit ovat useimmiten hillolla täytettyjä keksejä, joiden taikinassa on käytetty osittain mantelijauhoa. Hifistelijät voivat hankkia virallisesti linzer-keksien tekoon tarkoitetut muotit, mutta voi käyttää myös haluamaasi piparimuottia. Itse huomasin kapea suisen viinilasin oivaksi välineeksi keksien tekoon.

 

Linzer-keksit


200 g voita
2 dl sokeria
1 muna
160 g mantelijauhetta
5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl kanelia

suolakaramellikastiketta 
(voit halutessasi käyttää vaihtoehtoisesti myös mieleistäsi hilloa)

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten. Yhdistä mantelijauhot,vehnäjauhot ja kaneli erillisessä kulhossa, ja sekoita käsin taikinaan. Nosta taikina jääkaappiin kylmettymään noin puoleksi tunniksi.

Kaulitse taikina kevyesti jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi, ja ota taikinasta haluamasi mallisia keksejä. Tee puoleen kekseistä keskelle reikä esimerkiksi pienemmällä piparimuotilla tai vaikkapa pullon korkilla. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia. Keksien jäähdyttyä  koristele rei`itetyt puolikkaat tomusokerilla, ja levitä kokonaisten puolikkaiden keskelle suolakaramellikastiketta. Paina keksit yhteen. Säilytä keksit jääkaapissa, jotta suolakaramellin rakenne pysyy kiinteänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!