12/15/2014

9. yötä jouluun: Rukiinen joululimppu rusinoillaJoululimppujen saapuminen kaupan hyllyille on yksi varmoista joulun merkeistä. Limppuja löytyy kaupoista jos jonkinsorttista, itse pidän eniten tummista ja makeista limpuista. Tähän astisen tietoisuuteni perusteella maailman parhaat joululimput tekee hyvän ystäväni äiti, joka monena vuonna on lahjoittanut muutaman leipäsen meillekin, koska tietää, että limppu on mielestäni maailman parasta. Nyt päätin kokeellisessa mielessä testata limpun valmistamista itse. Testiin päätyi tämä rukiinen limppu, jonka koostumus muistuttaa jopa hieman enemmän ruisleipää. Ohje on muokattu todennäköisesti vanhasta Kokki Kolmosen keittokirjasta, mutta täyteen takuuseen en voi tästä mennä, koska olen vain tulostanut yhden sivun kyseisestä kirjasta. Taikinasta tulee kolme limppua, joten voit syödä yhden heti, laittaa toisen pakkaseen ja antaa kolmannen lahjaksi vaikka naapurille. Jos satut omistamaan yleiskoneen, niin taikinan tekeminen on helppoa - käsin taikinaa tekevät tosin voivat henkisesti valmistautua pieneen reenihetkeen, sillä taikinan käsitteleminen vaatii hieman käsivoimia. Toisaalta sitten voi syödä pari ylimääräistä palaa leipää, kun on kerta jo päivän reeni takana. Tärkeää limppujen valmistuksessa on kunnollinen kohotusaika, joten kyseinen vaihe kannattaa ottaa vakavasti.


Koska leivät kohoavat reilusti, kannattaa myös paistamiseen varata aikaa. Leivinuunissa useamman leivän paistaminen samanaikaisesti onnistuu helposti, mutta tavallisella uunilla paistaessa leivät kannattaa paistaa yksitellen. Hätätilassa paistaminen onnistuu kyllä myös kiertoilmalla niin, että toinen leipä on ylätasolla ja toinen alatasolla, silloin leipien paikkaa kannattaa kuitenkin vaihtaa paistamisen puolivälin paikkeilla.

Rukiinen joululimppu (3kpl)


1 l piimää
100 g tuorehiivaa
2 rkl suolaa
2 dl siirappia
2 rkl fenkolia
1 rkl kuminaa
1 rkl anista
2 dl maltaita
2 dl rusinoita
8 dl vehnäjauhoja
n. 12 dl ruisjauhoja

1 dl vettä + 2-3 rkl siirappia

Liota haaleaan piimään hiiva ja suola. Lisää hienonnetut mausteet ja siirappi. Sekoita joukkoon maltaat, rusinat ja hiivaleipäjauhot. Ala vaivaamaan taikinaa, lisäten ruisjauhoja aina pari desiä kerrallaan. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinaa hetki hyvin jauhoitetulla alustalla. (Itse lisäsin tässä vaiheessa vielä muutaman desin jauhoja). Leivo taikinasta  kolme pyöreä leipää ja anna niiden kohota noin 30 minuuttia. Pistele kohonneet leivät haarukalla ja paista 175 asteessa n. 45-60 minuuttia.

Valele leivät paistamisen loppuvaiheessa siirappivedellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!