12/08/2014

16. yötä jouluun: Talven paras granola


Joulunalusaika on mielestäni ehdottomasti kaikkein parasta aikaa. On mahtavaa alkaa laittamaan kotia pikku hiljaa jouluisemmaksi, alkaa sytytellä kynttilöitä ja kaivaa vähitellen lempijoulukoristeita esiin. Alan myös kuin huomaamatta siirtymään ruoanlaitossa ja leivonnassa vähitellen kohti talvisempaa tunnelmaa. Tänään esittelyssä on yksi uusista suosikkiohjeistani, nimittäin talvinen granola. En ole koskaan ollut kovinkaan suuri myslin ystävä. Tämä on johtunut pääasiassa siitä, että pitkään luulin, että myslissä täytyy aina olla rusinoita, ja ne eivät varsinaisesti ole suurinta herkkuani. Oikeastaan rusinat voisi allekirjoittaneen puolesta kieltää kaikesta muusta ruoanlaitosta, lukuunottamatta leipiä ja rusinasoppaa. Kuitenkin pikku hiljaa ymmärrykseni alkoi avautumaan, ja tajusin että voi olla myös mysliä - tai hienostuneemmin granolaa - ilman rusinoita. Vähitellen aloin myös bongailemaan erilaisia itsetehtyjä granolareseptejä netistä,ja himo granolaa kohtaan kasvoi kasvamistaan. Pitkään ja hartaasti mietin erilaisia yhdistelmiä, jolla paras granola syntyisi ja tässä lopputulos.

Granola valmistuu hetkessä, sitä on helppo muunnella mielialan ja kaapista löytyvien tarpeiden mukaan. Kokeilin myös ensimmäistä kertaa raakakaakaonibsejä, ja ne sopivat granolaan täydellisesti! Jos haluat kokeilla niitä, niin ainakin Punnitse ja Säästä liikkeistä näitä löytyy poikkeuksetta, ja voit ostaa juuri sen verran kuin haluat, joten ei tarvitse pelätä että iso pussillinen jää kaappiin pyörimään. Raakakaakaon tilalla voit käyttää myös tummaa suklaata - mitä tummempaa, sen parempi. Muista kuitenkin lisätä suklaa vasta kun granola on täysin jäähtynyt, ettei se ala sulamaan.


 

Talven paras granola


6 dl kaurahiutaleita
1 dl rouhittuja (kuorellisia) manteleita
1 dl rouhittuja pähkinöitä (pekaani, saksanpähkinä tms.)
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl raakakaakaonibsejä (tai yli 70% tummaa suklaata)
(1 dl kookoshiutaleita)
1/2 dl vaahterasiirappia tai hunajaa
2-3 rkl kookosöljyä tai rypsiöljyä
1 tl kanelia

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset raakakaakaonibsejä lukuunottamatta kulhossa hyvin sekaisin. Kaada granola leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja levitä tasaiseksi. Paahda granolaa uunissa n. 30 minuuttia aina kymmenen minuutin välein sekoittaen (Ajastin on tässä hyvä idea!) Kun granola on valmis, anna sen jäähtyä hieman, sekoita joukkoon kaakaonibsit tai rouhittu tumma suklaa ja purkita tiiviiseen lasipurkkiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!